CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Consumatorii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare care nu vor îndeplini condițiile de evacuare a apelor uzate în rețeaua publică de canalizare vor achita plăți suplimentare. O decizie în acest sens a fost luată de Guvern, în cadrul ședinței de astăzi, prin aprobarea proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea „Regulamentului privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemele de canalizare şi/sau în emisare pentru localitățile urbane și rurale. Potrivit proiectului Hotărârii, plățile suplimentare se vor aplica în cazul depășirii concentrațiilor maxim admisibile a poluanților evacuați în sistemul de canalizare de către consumatori.
O modificare a actului se referă la modalitatea de calcul și aplicare a plăților suplimentare pentru depășirea normativelor din punct de vedere economic sau tehnologic.
Totodată, vor fi incluse noțiuni noi, care actualmente sunt lipsă în actele normative ce reglementează sectorul de alimentare cu apă şi de canalizare şi care vor permite aplicarea corectă a actului normativ în rapoartele juridice dintre operator consumator, consumator casnic şi gestionarul blocului locativ.
Potrivit modificărilor, operatorul este obligat să supravegheze starea tehnică a sistemului public de canalizare, să monitorizeze valorile indicatorilor/parametrilor de calitate ai apelor uzate evacuate de către consumatori în sistemul de canalizare și aprobate pentru fiecare consumator în parte.
Tot operatorul va decide periodicitatea prelevării probelor de ape uzate evacuate în sistemul public de canalizare, pentru fiecare consumator în parte la încheierea acordului de preluare a apelor uzate/contractului de prestare/furnizare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.
Operatorii vor stabili și anumite puncte de control, unde cel puțin odată pe an vor preleva probe de apă uzată pentru investigațiile de laborator. În funcție de prevederile legale, perioadele de prelevare pot fi mai frecvente sau mai rare, însă nu mai des de odată pe lună, chiar dacă au fost constatate depăşiri ale valorilor admisibile ale indicatorilor de calitate din apele uzate.
De menționat că prelevarea probelor se efectuează de operator în prezența consumatorului, care este obligat să asigure prezența persoanelor desemnate în termen de 15 minute de la ora solicitării de către reprezentantul operatorului de a se prezenta la locul prestabilit.