Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Chicu s-a apucat de capul ”colectorilor”: Măsurile care vor fi luate

Premierul Ion Chicu a publicat un mesaj pe care l-a primit de la un cetățean. Acesta roagă autoritățile să voteze cât mai repede legea ce se referă la activitatea organizațiilor de creditare nebancară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Premierul Ion Chicu a făcut public pe Facebook un mesaj de la un cetățean care solicită autorităților să fie votată cât mai repede legea ce se referă la activitatea organizațiilor de creditare nebancară.

Mii de moldoveni ajung în instanță după ce s-au împrumutat de la organizațiile nebancare

”Votați mai repede legea cu creditele nebancare că e strașnic ce se face în țară la noi. O femeie a luat credit de 300 de lei și acum trebuie să întoarcă 26000 de lei în jumătate de an. Vin colectorii și o sperie”, a precizat cetățeanul. 

În postarea sa, premierul Chicu precizează că Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care vizează activitatea organizațiilor de creditare nebancare. Ion Chicu a dat asigurări că proiectul va fi promovat în scurt timp și în Parlament. 

”Parvin tot mai multe semnale de la cetățeni referitor la activitatea așa numitor ”colectori”. În acest context, am solicitat Ministrului Afacerilor Interne și Președintelui CNPF să convoace săptămâna viitoare toate organizațiile de finanțare nebancară și ”colectorii” pentru a explica pe înțelesul tuturor că Republica Moldova este un stat care-și poate apăra cetățenii săi de cămătari hapsâni și așa-ziși colectori”, a precizat Ion Chicu. 

Potrivit premierului, rezultatele discuțiilor vor fi făcute publice de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va lansa o linie telefonică pentru semnalarea cazurilor de abuz din partea cămătarilor.

Nu vrei să mai fii garant într-un credit? Iată ce trebuie să faci

Amintim că organizațiile de creditare nebancară vor activa după reguli mai stricte. Guvernul a aprobat un proiect de lege, care urmează să fie examinat de deputați. Documentul prevede protecție pentru persoanele care iau credite la dobânzi exagerate. În cinci ani, piața creditelor nebancare a crescut de la 3,3 miliarde lei la sfârșitul lui 2014, până la 10,3 miliarde lei în trimestrul III al anului 2019. Proiectul care va intra în Parlament presupune diminuarea riscului de supraîmpovărare a populației.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate în jur de 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora constituie peste 10 miliarde de lei, iar portofoliul consolidat al activității de creditare nebancară este de aproximativ de 9 miliarde de lei, dintre care credite nebancare – 7,5 miliarde de lei și leasing financiar – 1,5 miliarde de lei.

Numărul total al beneficiarilor este de 570 de mii de persoane. Din totalul împrumuturilor nebancare acordate, aproximativ 80% revin persoanelor fizice.