75 de ani de la distrugerea Dresdei: de ce au fost uciși 25.000 de civili?

Germanii au comemorat ieri 75 de ani de la bombardamentele ucigașe ale forţelor aliate asupra oraşului Dresda la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Sputnik

BRUXELLES, 15 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Mii de persoane s-au ţinut de mâini joi noapte la Dresda, formând un lanţ uman în jurul centrului ca un simbol al păcii pentru a marca 75 de ani de la distrugerea orașului de către americani și britanici, un capitol tragic al istoriei moderne despre care se vorbește prea puțin și care a făcut 25.000 de victime printre civili.

Dresda, în flăcări: De ce SUA și Marea Britanie au distrus capitala culturală a Germaniei
Lanţul uman s-a întins pe câţiva kilometri formând un inel în jurul centrului oraşului pe ambele maluri ale Râului Elba, începând cu lăsarea serii.

Bombardamentele, greu de justificat de vreme ce în Dresda era numai populație civilă,au durat trei zile și au început la 13 februarie 1945, lăsând în urmă un oraș complet distrus.

 În declarațiile sale cu ocazia comemorării, președintele german Frank Walter Steinmeier s-a ferit însă să vorbească despre responsabilitatea anglo-americană și a vorbit doar despre naziști.

În timpul dimineţii, 200 de persoane s-au adunat să depună coroane de flori şi trandafiri albi în cimitirul Heidefriedhof unde au fost îngropate majoritatea victimelor într-un mormânt comun, de vreme ce doar 3.867 de persoane au mai putut fi identificate după atac.

Atacul asupra orașului Dresda arată modul în care anglo-americanii au rescris istoria după cel de-al doilea război mondial, bombardarea orașului fiind în general trecută sub tăcere sau interpretată conform cu dorințele americanilor de a se prezenta ca eliberatori.