Cel mai scump artefact de pe Titanic a fost prezentat la o expoziție din SUA

Vioara muzicianului britanic Wallace Hartley, care a murit în 1912 în timpul scufundării Titanicului, a fost prezentată la o expoziție la Titanic Museum Attraction din Branson (Missouri, SUA).
Sputnik

BUCUREŞTI, 13 feb - Sputnik. Anterior, instrumentul a fost vândut unui colecționar pentru 1,7 milioane de dolari. A fost cel mai mare preț plătit vreodată pentru un artefact de pe navă, relatează ozarksfirst.com.

Acum, proprietarul anonim a permis ca vioara să devină parte din expoziția muzeului pentru o perioadă scurtă de timp.

"Acesta este elementul cel mai iconic. Wallace Hartley, muzicianul și liderul orchestrei, a cântat la instrument când nava s-a scufundat", a comentat directorul companiei Andrew Aldridge.

Inițial vioara i-a fost dăruită lui Wallace Hartley de mireasa acestuia. El a luat instrumentul în prima călătorie a Titanicului. După tragica coliziune a navei de croazieră cu un aisberg, un grup de muzicieni a cântat pasagerilor până la final (această scenă a fost recreată în filmul cu James Cameron cu același nume, nota red.).

Din păcate, Hartley nu s-a putut salva. A fost descoperit două săptămâni mai târziu. Pe corp era agăţată vioara, care a fost transmisă miresei muzicianului decedat. Ea a donat-o organizaţiei de binefacere "Armata salvării".

Exponatul unical poate fi văzut la expoziţie până pe 15 iunie.