Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Riscul seismic la care este expusă Republica Moldova - La ce să ne așteptăm

Vrancea este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova. Statisticile demonstrează că pe parcursul a 100 de ani, în zona epicentrală Vrancea se întâmplă trei cutremure de pământ majore care ar putea fi resimțite inclusiv pe teritoriul țării noastre.
Sputnik
Riscul seismic la care este expusă Republica Moldova - La ce să ne așteptăm

Important! Reguli de comportament în caz de cutremur
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, a declarat că în prezent savanții nu pot stabili cu exactitate când vor avea loc cutremurele de pământ. Însă ultimele cercetări demonstrează faptul că seismul este inevitabil.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată în 36-37 de ani, au loc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și în țara noastră. Activitatea specialiștilor din cadrul Institutului de Geologie și Seismologie din țara noastră este axată pe reducerea efectului și riscului căruia suntem expuși.

"Niciun savant din lume nu poate să prezică cu exactitate când va avea loc cutremurul. În general, putem depista unele fenomene care ne-ar indica că este posibil să se producă un cutremur de pământ, însă despre magnitudinea și localizarea acestuia nu este posibil de spus nimic. Ultimul cutremur de mare intensitate a avut loc în 1977. Atunci, în București, au decedat 77 de oameni. Din fericire în Chișinău nu au fost victime", a precizat Igor Nicoară.

În context, specialistul a remarcat că în data de 13 februarie curent, la ora 14:00, în incinta Academiei de Științe a Moldovei (Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1, Sala Mică) Institutul de Geologie şi Seismologie din țara noastră va organiza o prelegere publică "Problemele reducerii riscului seismic la care este expus teritoriul Republicii Moldova".

La manifestare sunt invitați membri ai Academiei de Științe, experți în domeniul seismologiei, cercetători științifici, profesori, studenți și persoanele interesate.

"Organizarea acestei prelegeri publice este pentru a aduce oamenii la cunoștință despre faptul că locuim într-o zonă expusă riscului seismic, despre  soluțiile pentru a reduce acest risc și cum trebuie să ne comportăm în cazul unui cutremur", a relatat Nicoară.

Alertă: Cutremur important în Vrancea – iată când anume poate suferi Chișinăul
De asemenea, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik seismologul a semnalat anterior că în cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pierderile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Specialistul a menționat că construcțiile ridicate până în anii '50 sunt mai vulnerabile, deoarece au fost ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică. Cât privește blocurile noi "doar un cutremur puternic va putea evalua rezistența lor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.