Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistică alarmantă: Maladiile care ucid pe capete moldovenii

Bolile de inimă sunt fruntașe în topul maladiilor care provoacă moartea a mii de moldoveni în fiecare an.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Ultimele date statistice privind rata mortalității în Republica Moldova se referă la anul 2018. Atunci au murit peste 37 de mii de persoane - cu peste un procent mai multe în comparație cu anul precedent. 

Groaznic pentru Moldova: Două boli fac ravagii în raioane – risc major pentru oameni

Majoritatea deceselor (58,1%) au fost provocate de bolile aparatului circulator, potrivit datelor furnizate Biroului Național de Statistică de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în Moldova. Peste 16% dintre decese au survenit în urma maladiilor oncologice în 2018. 

Pe locul trei în topul bolilor care ucid pe capete moldovenii se poziționează cele ale aparatului digestiv, pe locul patru sunt intoxicațiile și traumatismele, iar pe locul cinci - afecțiunile aparatului respirator.  

Potrivit datelor statistice, din cauza bolilor de inimă mor de 1,3 ori mai multe femei decât bărbați. În schimb, de 3,5 ori mai mulți bărbați decât femei mor din cauza intoxicațiilor și traumatismelor suferite în accidente.

Totodată, de două ori mai mulți bărbați decât femei mor din cauza bolilor aparatului respirator și de 1,3 ori mai mulți din cauza maladiilor oncologice. 

Datele Biroului Național de Statistică arată că numărul deceselor cauzate de bolile aparatului circulator este mai mare în nordul țării (61,6%). În centrul țării au fost înregistrate cele mai multe decese provocate de bolile oncologice și cele ale aparatului respirator.

Recomandările Ministerului Sănătății 

Anual, peste 20.000 de oameni mor din cauza bolilor de inimă, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Medicii spun că afecţiunile cardiovasculare ar putea fi prevenite printr-un mod de viaţă sănătos şi o alimentaţie bogată în vitamine.

Specialiștii afirmă că hipertensiunea arterială, de care suferă 40% dintre moldoveni, este generată de o alimentație incorectă, stres, fumat, consumul excesiv de alcool și lipsa de mișcare. Afecțiunea poate provoca anevrism, insuficiență cardiacă și renală, accidente vasculare cerebrale, orbire și infarct miocardic.

În total, peste 700.000 de moldoveni suferă de boli de inimă.