Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce urmează după votul covârșitor pentru Brexit în Parlamentul European

Parlamentul European a ratificat, la Bruxelles, cu o majoritate zdrobitoare, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, semn că UE s-a săturat de mofturile Londrei și a decis să le pună în sfârșit capăt.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 ian - Sputnik. Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi împotrivă şi 13 abţineri, din 683 de voturi total exprimate. O mobilizare puternică și o determinare fără precedent pentru a pune capăt tribulațiilor Brexit de care toată lumea s-a săturat în Europa.

Ce-i așteaptă pe moldoveni după Brexit, o spune chiar Ministrul de Externe

„Sunt extrem de trist când mă gândesc că am ajuns la acest moment. Cinzeci de ani de integrare nu pot dispărea uşor. Va trebui cu toţii să muncim din greu ca să construim o nouă relaţie, având mereu în vedere interesele cetăţenilor şi protejarea drepturilor acestora. Nu va fi simplu. Vor exista situaţii dificile care ne vor pune la încercare viitoarea relaţie. Ştiam acest lucru de când a început Brexit-ul. Totuşi, sunt convins că vom putea să depăşim orice neînţelegeri şi să găsim mereu un numitor comun", a declarat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, după votul pentru ratificarea acordului.

Liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat cu această ocazie că în negocierile privind viitoarea relaţie cu Londra trebuie ca Uniunea Europeană să se concentreze pe calitate şi să respecte interesele cetăţenilor săi.

''În aceste negocieri un principiu este clar: dacă părăseşti Uniunea Europeană, pierzi avantajele clubului. Cu alte cuvinte, dacă doreşti să ai acces la piaţa noastră, trebuie să respecţi regulile noastre. Abordarea noastră nu are nimic de-a face cu pedeapsa. Pur şi simplu este rezultatul referendumului şi al alegerilor guvernului britanic. Mai precis: nu acceptăm vreun gen de acord în stil Singapore cu Londra, care ar submina economia noastră socială de piaţă europeană'', a afirmat Weber.

După votul istoric din Parlamentul European, David Sassoli a semnat scrisoarea prin care informează Consiliul că Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE.

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere va fi supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu, printr-o procedură scrisă care ar trebui să fie o formalitate.

Începe o tranziție problematică

Perioada de tranziţie care începe la 1 februarie 2020 va dura până la finalul lunii decembrie 2020. Orice acord privind viitoare relaţie dintre UE şi Regatul Unit trebuie finalizat înainte de acest termen, pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Marea Britanie, punct de cotitură: Noile monede puse în circulaţie după Brexit - Foto

Perioada de tranziţie poate fi prelungită o dată cu unul sau doi ani, dar decizia trebuie luată de către Comitetul mixt UE-Regatul Unit înainte de 1 iulie.

Parlamentul European va trebui să aprobe orice acord privind relaţia viitoare. În cazul în care acest acord va include prevederi referitoare la competenţe partajate între UE şi satele membre, va fi necesară şi ratificarea de către parlamentele naţionale.

Regatul Unit va părăsi mâine Uniunea Europeană, la care a aderat în 1973. La miezul nopţii, pe 31 ianuarie, ora Bruxellesului (23:00 GMT), drapelul Marii Britanii va fi retras de la instituţiile Uniunii Europene. Tot acest proces a fost declanșat în urmă cu trei ani şi jumătate când 52% din populaţia Regatului Unit a votat printr-un referendum scoaterea ţării din Uniunea Europeană.

Libera circulaţie se va aplica până la finalul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce vor fi negociate după Brexit