Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune Alexandru Tănase despre evaluarea judecătorilor - Cu ce ar putea ea să se încheie

Fostul ministru al justiției Alexandru Tănase se arată rezervat față de proiectul privind evaluarea judecătorilor promovat de guvern. El spune că încercarea autorităților de a insista pe ideea evaluării extraordinare a judecătorilor, se va încheia cu nimic.
Sputnik
Ce spune Alexandru Tănase despre evaluarea judecătorilor - Cu ce ar putea ea să se încheie

Alexandru Tănase a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre reforma judiciară, care, în opinia lui, s-a transformat într-un subiect de competiție politică. Fostul ministru al Justiției consideră că percepțiile și așteptările în societatea moldovenească privind reforma justiției sunt exagerate, deoarece 90% din cetățeni n-au interacționat cu justiția, n-au pășit pragul instanțelor, ei nu au o opinie nici pozitivă, nici negativă față de acest subiect. Nici marea majoritate a politicienilor, spune Tănase, nu înțeleg ce înseamnă această formulă de vetting, adică procedura de evaluare extraordinară a judecătorilor. Fostul ministru spune că toată această poveste cu evaluarea judecătorilor se va încheia cu nimic.

Ce spune Nicolae Osmochescu despre inițiativa privind evaluarea judecătorilor
„Reforma judiciară a fost transformată de politicieni într-un subiect de competiție politică. Dacă vorbim de atitudinea societății față de acest fenomen, cred că 90% din moldoveni n-au fost niciodată în sala de judecată, n-au interacționat cu justiția, ei nu au o opinie nici pozitivă nici negativă și așa și nu înțeleg ce însemnă această formulă de vetting. Asta se referă și la politicieni. Nici ei nu înțeleg ce-i cu această procedură de evaluare extraordinară a judecătorilor. Era clar din vară că toată această poveste se va termina urât, deoarece vetting-ul ăsta este văzut cu ochi proști în UE. Nu am văzut niciun document dintr-o reglementare europeană care ar justifica asemenea proceduri, dimpotrivă ele sunt criticate”, a punctat Alexandru Tănase.

El mai spune că noul ministru al Justiției a fost forțat de circumstanțe să-și asume proiectele de la fostul guvern, ceea ce a fost o eroare.

„Consider că actualul Guvern trebuia să spună că acele idei promovate de fostul executiv au fost niște prostii, care nu aveau sorți de izbândă. Aș vrea să văd cum va arăta această procedură privind evaluarea judecătorilor, ea nu ar fi mers, s-a încercat în Ucraina, nu a mers și în alte state a eșuat”, a declarat Tănase.

Fostul ministru a declarat la final că o singură instituție în această țară, care se numește ANI, are competența exclusivă de a verifica legalitatea averilor, inclusiv a judecătorilor.

„Competențele acestei instituții sunt enorme, ori această instituție trebuie să-și facă treaba. În cazul în care există o problemă de integritate, actele se transmit la CSM, iar acesta le trimite la Colegiul Disciplinar care decide eliberarea din funcție a unui judecător, asta și este vetting-ul. Prin urmare, legislația actuală oferă tot instrumentariul necesar de a ne debarasa de judecătorii corupți”, a punctat Alexandru Tănase.

Proiectul privind evaluarea judecătorilor a fost trimis de către executiv, spre examinare, Consiliului Europei.