Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertismentul BNM: În 2020 sunt posibile „riscuri meteo cu efect proinflaționist”

Inflația are „o traiectorie descendentă” în această perioadă, confirmându-se prognozele anterioare. Totuși, BNM constată că în 2020 sunt posibile „riscuri meteo cu efect proinflaționist”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt va fi menținută la nivelul de 5,5 la sută anual, informează miercuri, 29 ianuarie, Banca Națională a Moldovei (BNM). Decizia a fost adoptată prin vot unanim de Comitetul executiv al BNM. 

Vor rămâne neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, de 8,5 la sută și, respectiv, de 2,5 la sută anual, iar norma rezervelor obligatorii se va diminua gradual, conform hotărârii din decembrie 2019.

În decembrie 2019, BNM a redus rata de bază cu două puncte procentuale – de la 7,7 până la 5,5%. De asemenea, BNM a redus cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – de la 10,5% până la 8,5%, și, respectiv, de la 4,5% până 2,5% anual. Hotărârea a avut drept scop menținerea inflației în intervalul de variație al țintei de 5% - „o situație optimă pentru dezvoltarea economiei naționale”, potrivit BNM.

Cadoul BNM pe final de an: O rată de bază mai mică – ce ar trebui să știe cetățenii

Decizia luată de BNM pe 19 ianuarie „a fost luată în baza noii prognoze a inflației, care confirmă veridicitatea prognozelor anterioare și, în special, a pus în evidență corectitudinea hotărârii de luna trecută”, subliniază instituția.

Efectul măsurilor de politică monetară adoptate în decembrie „urmează să se propage având ca reper perioada de timp necesară transmiterii impulsului către economia reală”, informează BNM.

Potrivit Băncii Naționale, „actualmente se atestă o traiectorie descendentă a inflației, care poate să ajungă în afara intervalului de variație de ± 1,5 p.p. de la țintă, la începutul anului viitor”.

„Riscurile dezinflationiste continuă să persiste, fiind posibile, în acest an, și riscuri meteo cu efect proinflaționist”, constată BNM.

În această ordine de idei, banca central anunță că „reluarea măsurilor de relaxare a politicii monetare va depinde de materializarea riscurilor asociate procesului inflaționist, de datele efective aferente dinamicii inflației în trimestrul I curent, precum și de evoluțiile economiei naționale”.

Banca Națională subliniază că „va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și cele externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu, astfel încât, prin aplicarea la momentul oportun a instrumentelor de politică monetară să asigure menținerea stabilității prețurilor”.

În decembrie 2019, BNM a prognozat că rata inflației medii anuale va constitui 5% în 2019 și 5,5% în 2020. Guvernatorului BNM, Octavian Armașu, declara că în 2020, sub influența factorilor externi și interni, ritmul de creștere a inflației va încetini și se va înregistra o reducere a inflației.