Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A ajuns sau nu coronavirusul ucigaș în Moldova - ce spun medicii

Pe rețelele de socializare au apărut zvonuri că virusul ucigaș, provenit din China, care a creat panică în toată lumea, ar fi ajuns în Moldova. Iată cum comentează acest fapt Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. În Republica Moldova nu există cazuri de contaminare cu virusul ucigaș coronavirus, care provine din China. Despre asta a anunțat directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul unei conferințe de presă. 

”Pe mai multe site-uri și rețele de socializare au apărut informații false, potrivit cărora în Moldova s-au înregistrat deja cazuri de contaminare cu coronavirus și există riscuri la importarea peștelui din țările asiatice. Nu este adevărat”, a menționat Nicolae Furtună. 

Specialistul a menționat că majoritatea celor care s-au îmbolnăvit de coronavirus în China sunt persoane în etate. ”Anume această categorie de populație este vulnerabilă, pentru că cei mai mulți dintre vârstnici suferă de boli cronice. Anume aceste maladii duc la complicații în cazul persoanelor în etate care s-au îmbolnăvit de coronavirus”, a firmă Nicolae Furtună. 

Noul coronavirus din China: Ce se cunoaște despre el acum

La rândul său, Natalia Caterinciuc, șefă de direcție în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a menționat că, în formă mai simplă, coronavirusul este asemănător cu răceala, iar în cazul formelor mai complicate, maladia este însoțită de pneumonie.

Natalia Caterinciuc a menționat că Organizația Mondială a Sănătății nu a instituit, deocamdată, situație excepțională la nivel global și nici nu a interzis călătoriile în anumite țări. 

În toată țara sunt monitorizate strict cazurile de gripă și infecții respiratorii acute. Mai mult, potrivit Nataliei Caterinciuc, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră monitorizează zilnic oamenii care traversează granița. Dacă vor apărea suspiciuni, la Aeroportul Internațional Chișinău este un punct medical, unde vor fi aduse aceste persoane, apoi vor fi transportate și izolate la Spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău. 

Specialiștii le recomandă oamenilor să țină cont de câteva reguli: 

  • să evite contactul cu oamenii care suferă de infecții respiratorii acute;
  • să se spele pe mâini frecvent, mai ales după ce au intrat în contact direct cu oameni bolnavi sau după ce s-au aflat într-o încăpere cu ei.
  • în cazul apariției simptomelor bolilor respiratorii, să se adreseze la medic.

Ieri, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene le-a recomandat cetăţenilor Republicii Moldova să evite temporar deplasările în provincia Hubei, Republica Populară Chineză, unde a izbucnit focarul de pneumonie virală (coronavirus).

Alertă maximă: Șacali turbați în nord și zeci de mistreți morți în „Pădurea Domnească”

Potrivit instituţiei, bilanțul victimelor a crescut la 17 persoane decedate, iar peste 570 de persoane au fost infectate, pericolul răspândirii virusului fiind sporit.

Autorităţile chineze au comunicat la sfârşitul lunii decembrie 2019 despre izbucnirea unui focar de gripă de provenienţă necunoscută în oraşul Wuhan. Potrivit informaţiilor iniţiale, primele persoane infectate ar fi avut legătură cu piaţa de fructe de mare.

Experţii au stabilit că boala este provocată de un nou tip de coronavirus - 2019-nCoV.

Până în prezent, infecţia s-a răspândit în 25 de provincii şi oraşe chineze de subordonare centrală. Cazuri de îmbolnăvire au fost depistate şi în Hon Kong, Macao şi Taiwan.