Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cimitirul evreiesc din Cimișlia a ajuns o păragină

Sputnik

Pietre funerare distruse și morminte năpădite de ciulini și buruieni. Astfel poate fi descrisă pe scurt starea cimitirului evreiesc din orașul Cimișlia. A devenit un loc de care nimănui nu-i mai pasă, iar cum pășești dincolo de porți descoperi, întâi de toate, un loc în care pasc liniștite animalele.

Am mers într-o deplasare la Cimișlia în speranța de a afla mai multă informație despre locul în care sute de oameni își duc somnul de veci. Nimeni nu cunoaște nimic. Tot ce se știe e că acolo sunt îngropați evreii.

În joc era viața a 12 familii de evrei: Gestul făcut de locuitorii unui sat din Basarabia

Mediatorul comunitar din localitate, Tudora Loghin, cea care ne-a însoțit până la cimitir, ne-a povestit că evreii băștinași din Cimișlia, plecați de mulți ani din țară, au găsit o persoană care să fie responsabilă de îngrijirea acestui cimitir. De mai bine de câțiva ani însă nimeni nu mai are grijă să alunge caii care pasc pe morminte, sau să taie tufarii care s-au răspândit pe tot spațiul.

Am apelat la Comunitatea Evreilor din Chișinău. Din informația care ne-au furnizat-o aflăm că plăcile pe care sunt inscripții în limbile idiș, ebraică și rusă datează din secolul al XIX-lea. Iar pe spațiul care măsoară între 1000 și 2000 de metri pătrați se găsesc aproximativ 400 de pietre funerare. Multe dintre ele nu au nici o inscripție, și sunt deteriorate.

O altă informație despre acest cimitir o găsim într-un raport al cercetătorului științific Yefim Kogan, părinții căruia se trag din aceste locuri.

Acesta vorbește despre o sinagogă a evreilor construită la Cimișlia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Din informațiile prezentate în raport aflăm că, în 1907, din numărul total al populației care constituia 4500 de persoane, 750 erau evrei. În 1930, din totalul de 6562, evreii constituiau 925.

Tot din cercetarea lui Kogan vedem că pe 276 de morminte din cimitirul evreiesc din Cimișlia nu există nicio inscripție care să conțină cel puțin nume.

Tudora Loghin ne-a mai spus că ea personal este în discuții cu evreii din Cimișlia, marea majoritate stabiliți în Israel, pentru a iniția procesul de curățare, restaurare și conservare a acestor mărturii ale trecutului.

1 / 13
Cimitirul evreiesc din Cimișlia.
2 / 13
În spațiul Cimitirului, care măsoară între 1000 și 2000 de metri pătrați se găsesc aproximativ 400 de pietre funerare.
3 / 13
Multe dintre plăcile de pe morminte nu au nicio inscripție și sunt distruse.
4 / 13
Un mormânt vechi din 1912, pe care este scris „Aici este soția mea de neuitat, prieten drag, o companie de neprețuit Maria Simhov Baraș (numele de fată Pisarevskaia) și fiica mea nou-născută, a murit la18 august 1912, la 28 de ani”.
5 / 13
276 de mormintele care se află în cimitirul evreiesc din Cimișlia nu au fost identificate.
6 / 13
Cimitirul evreiesc din Cimișlia este într-o stare dezastruoasă.
7 / 13
Majoritatea persoanelor îngropate în Cimitirul evreiesc din Cimișlia sunt victime ale Holocaustului.
8 / 13
De mai bine de câțiva ani, nimeni nu mai are grijă să alunge caii care pasc pe morminte, sau să taie tufarii împuieziți pe tot spațiul.
9 / 13
În orașul Cimișlia au mai rămas doar doi evrei. Marea majoritate a comunității s-a stabilit în Irael.
10 / 13
Plăci funerare vechi din Cimitirul evreiesc din Cimișlia
11 / 13
În prezent se lucrează pentru a iniția procesul de curățare, restaurare și conservare a acestor mărturii ale trecutului.
12 / 13
Pe plăcile din Cimitirul evreiesc din Cimișlia sunt inscripții în limbile idiș, ebraică și rusă.
13 / 13
Potrivit informațiilor, plăcile funerare din Cimitirul evreiesc din Cimișlia datează din secolul al XIX-lea.