Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când vom avea drumuri bune în Moldova: Ce spune ministrul Economiei

Mai multe porțiuni de drumuri vor fi date în folosință în acest an, iar altele urmează să intre în reparații.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Mai multe segmente ale drumului Chișinău-Ungheni vor fi date în folosință în acest an. Despre aceasta a anunțat ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit ministrului, aceste porțiuni de drum fac parte din lista celor care au început să fie reabilitate anterior, însă au fost înregistrate întârzieri.

De ce nu avem drumuri bune și unde s-au dus câteva miliarde de lei din Fondul rutier

Situație similară, când lucrările au fost tărăgănate, iar în unele cazuri contractele au fost reziliate și anunțate licitații noi, s-a înregistrat și pe drumurile Hâncești-Lăpușna, Comrat-Vulcănești, Cahul-Leova, Bălți-Sărăteni.

Totodată, ministrul anunță că alte porțiuni de drum urmează să intre în reparație în acest an. Astfel, de la începutul anului au fost lansate licitațiile pentru reparația a peste 180 de kilometri de șosea, pentru care costurile se ridică la  2,2 miliarde de lei. Pentru alte 170 de kilometri de drum, costul cărora depășesc 3,5 miliarde de lei, licitațiile urmează să fie lansate până la primăvară.

„De la începutul anului, ministerul a lansat licitații pentru reabilitarea drumului R13 Bălți-Florești, G50 Florești-Nicolaevca-Sângerei, R26 Mihailovca-Cimișlia, R30 Căușeni-Ștefan Vodă, R31 Tudora-Palanca etc”, a declarat Usatîi.

Țările cu cele mai bune drumuri din lume: Clasamentul experților

Licitații au mai fost anunțate și pentru modernizarea sectorului trei din drumul de centură al municipiului Chișinău.

Iar licitația pentru sectorul doi al acestei porțiuni de drum urmează să fie lansat cât mai curând. Potrivit ministrului, lucrările de reabilitare a drumurilor, care vor începe anul acesta, vor fi gata nu mai devreme decât peste un an și ar putea dura în unele cazuri și doi ani.

În categoria drumurilor care necesită mai mult timp până la darea în folosință sunt cele care presupun extinderea până la patru benzi, dar și amenajarea intersecțiilor denivelate. Astfel, ministrul a menționat drumul de ocolire a Chișinăului și tronsonul de drum Criva-Bălți unde urmează a fi modernizate peste o sută de kilometri.

Aproape șase mii de kilometri din rețeaua de drumuri publice din țară sunt administrate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, prin intermediul Administrației de Stat a Drumurilor.