Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție! Nu cumpăra acest pește: Devii părtaș la un mare rău – Foto

La Piața Centrală din Chișinău a fost surprinsă o persoană care vindea pește dintr-o specie inclusă în Cartea Roșie - Babuşca pontică (vârezub). Comerciantul va fi amendat, iar pescarii sunt avertizați să elibereze imediat înapoi în apă peștii din speciile protejate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Un comerciant vindea în Piața Centrală din Chișinău peşti din specia Babuşca pontică (Rutilus frisii), inclusă în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Contravenția a fost constatată de Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău (IPM Chișinău) și reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) pe 21 ianuarie. 

Cuantumul prejudiciului cauzat resurselor biologice acvatice prin prinderea și vânzarea peștilor din specia Babuşca pontică se ridică la 22 de mii și 500 de lei, potrivit IPM Chișinău, care face trimitere la Legea regnului animal.

Persoanei care vindea în piața Centrală peștele inclus în Cartea Roșie îi va fi aplicată o amendă cu valoarea cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.
Șeful IPM Chișinău, Lilian Munteanu, a făcut un apel către toți pescarii să elibereze imediat în apă, în stare vie, peștii din speciile protejate de Cartea Roșie, dacă se întâmplă să-i prindă.

Inspectorii de mediu și specialiștii de la ANSA avertizează că vor „lua sub control mai strict această problemă”.

Pește de proastă calitate importat în Moldova: Ce soluție propune ANSA - Video

În Republica Moldova, peștele din specia Babuşca pontică (vârezubul) populează cursul inferior al fluviului Nistru, iar în lacul Dubăsari a format o populație locală, având o dinamică numerică pozitivă evidentă, potrivit cercetătorului Dumitru Bulat, de la Institutul de Zoologie, consultat de IPM Chișinău.

Se credea că babușca este pe cale sigură de dispariție, dar, din anumite cauze, populațiile din această specie au început să se restabilească în fluviile Don, Nipru, Bug și Nistru, menționează dr. Dumitru Bulat.

„Dacă ați prins această specie, reîntoarceți-o în apă în stare vie!”, îndeamnă și cercetătorul de la Institutul de Zoologie.

În cazul populației locale, biotopul rezervorului Dubăsari îi înlocuiește speciei limanul. În timpul reproducerii, babușca urcă în amonte pe fluviu, până în apropiere de barajul Novodnestrovsk. Toamna târziu, odată cu răcirea apei, peștii din această specie coboară spre locurile de iernare.

Forma semimigratoare poate atinge până la 70 de centrimetri în lungime și o greutate de până la 8 kilograme.

Babușca pontică atinge maturitatea sexuală la vârsta de 3-5 ani.