Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ce condiții Moldova ar putea înceta colaborarea cu FMI: Declarația premierului

Se pare că nu doar Fondul Monetar Internațional stabilește condiții pentru colaborare, ci și țările partenere ale FMI.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Prim-ministru Ion Chicu a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune că Republica Moldova ar putea renunța la colaborarea cu Fondul Monetar Internațional, dacă acesta va insista să fie majorate tarifele la gazele naturale pentru consumatori. 

Va prelungi sau nu Moldova programul cu FMI: Ce spune Guvernul

”Am început deja să îndeplinim condițiile pentru a primi cea de-a două tranșă. Este evident că rămân condițiile generale, inclusiv înțelegerea cu FMI, asigurarea democrației și altele. Vom face tot ce ne stă în puteri ca să menținem relația cu FMI, dar, dacă Fondul va insista pe unele condiții, suntem gata să nu le acceptăm și să renunțăm la finanțarea externă”, a declarat Ion Chicu. 

Amintim că în data de 31 martie 2020 expiră acordul Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional, în acest context, în data de 22 ianuarie, la Chișinău va veni o nouă misiune a FMI pentru a negocia un alt acord.

Premierul a declarat și anterior că Guvernul vrea un nou program cu FMI, care va ţine cont de interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi. Dar, în acelaşi timp, dacă programul nu va ţine cont de aceste interese, în relaţiile dintre Moldova şi FMI ar putea interveni o anumită pauză.

Politologul Victor Juc a declarat pentru Sputnik Moldova că, cel mai probabil, conducerea țării nu va accepta acele condiționalități, iar Republica Moldova poate avea o prestație bună și fără un acord cu Fondul Monetar Internațional.