Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rusia a prezentat la ONU dovezi despre falsificarea atacului chimic din Duma

Reprezentanții Rusiei au menționat că o analiză critică a raportului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a iscat mai multe întrebări cu privire la concluziile acestuia, mai multe observații ale experților nefiind luate în considerare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU, consacrată examinării raportului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) cu privire la investigarea incidentului care a avut loc în orașului sirian Duma (Ghouta de Est) în 2018, Rusia a prezentat dovezi privind falsificarea aplicării armei chimice, comunică RIA Novosti.

La întrunire a luat cuvântul Maxim Grigoriev, director al Fundației pentru Studiul Democrației, care a comunicat că reprezentanții ONG-ului său au fost în Siria de peste zece ori și au interogat sute de martori oculari, discutând inclusiv cu oameni care se aflau în spitalul din Duma.

”Au fost chestionați de asemenea zece locuitori din casa din Duma în care au fost găsite cadavrele oamenilor, 300 de locuitori din raza de un kilometru de la clădire. Declarațiile acestor martori constituie o dovadă incontestabilă a faptului că atacul chimic din Duma este o falsificare”, a punctat Grigoriev.

El a dat citire descifrărilor unor convorbiri cu martorii, potrivit cărora în spitalul din Duma nu au fost aduse persoane care ar fi avut de suferit în urma unor atacuri chimice.

Atacul chimic din Duma, „manevră de PR": „Alianţa Occidentală îi sprijină pe teroriști"

Membrilor Consiliului de Securitate le-a fost demonstrată de asemenea o adresare video a fostului expert al misiunii OIAC Ian Henderson, care a lactivat în Duma.

”Au fost trimise două grupe. Eu am aderat la prima imediat ce aceasta a ajuns în Duma. <...> Concluziile din raportul final au contrazis sau au fost totalmente opuse celor relevate de grup în timpul și după deplasarea în Duma. Către momentul lansării raportului intermediar în 2018, noi înțelegeam deja că există mari îndoieli asupra faptului că a avut loc un astfel de atac chimic”, a menționat fostul expert al organizației.

Partea rusă menționează că o analiză critică a raportului OIAC a iscat mai multe întrebări în privința concluziilor care au fost trase din principalele argumente ale documentului – fie că este vorba de analiza chimică, toxicologie, balistică sau declarațiile martorilor. Potrivit Moscovei, în 2019 au apărut mai multe informații ce indicau că inspectorii care au făcut parte din primul grup expediat în Duma nu au participat la munca asupra raportului până în momentul publicării acestuia. În afară de aceasta, încercările repetate ale acestor oameni de a veni cu niște întrebări rezonabile sau informații cu privire la unele observații care diferă de raport au fost ignorate. Toate acestea pun sub semnul îndoielii integritatea raportului final.

Moscova a prezentat probe: Atacul chimic din Siria a fost o înscenare

Cu toate acestea, în cadrul întrunirii Consiliului de Securitate unele țări au continuat să învinuiască Siria de utilizarea armei chimice. De exemplu, reprezentantul permanent al Estoniei Sven Jürgenson a declarat că ”nu există motive pentru a pune la îndoială concluziile raportului OIAC cu privire la Duma”.

Raportul despre atacul chimic

În martie trecut, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a publicat raportul cu privire la incidentul care a avut loc în Duma pe 7 aprilie 2018. În document se spune între altele că în timpul atacului chimic a fost utilizată o substanță chimică toxică – cel mai probabil, clor, iar buteliile cu această substanță au fost aruncate din aer. Acest lucru le-a permis unor state occidentale să învinuiască aviația siriană de comiterea atacului.

Însă mai târziu în spațiul public a ajuns un document ce conținea o apreciere inginerească a expertului OIAC Ian Henderson, în care se menționa că cercetările care au fost făcute în două locuri unde s-a produs incidentul permit să se facă presupunerea că buteliile, cel mai probabil, nu au fost aruncate din aer, ci au fost puse acolo. În afară de aceasta, grupul de specialiști în frunte cu Henderson a făcut câteva teste prin care a imitat situația și a ajuns la concluzia că într-un caz urmele de la presupusa lovitură a buteliei nu coincid cu deteriorările din acoperișul de beton, iar în altul – că clapeta buteliei a rămas intact, deși acest lucru ar fi imposibil după ce butelia a străpuns tavanul.

Ministerul rus de externe a apreciat că scopul lansării acestor informații despre utilizarea de către forțele siriene a substanțelor toxice este dorința de a-i disculpa pe teroriști și de a justifica posibilele lovituri din afară. Totodată, Statul Major rus a avertizat anterior că combatanții pregătesc provocări în Ghouta de Est și înscenări ale utilizării armei chimice.