Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semne evidente că partenerul de viață te manipulează emoțional

Cum realizezi că partenerul de viață te șantajează emoțional? Psihologul Victoria Captari a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, semnele acestui comportament.
Sputnik
Semne evidente că partenerul de viață te manipulează emoțional

Șantajul emoțional este o formă de manipulare pe care o folosesc unii bărbați sau femei pentru a controla partenerul de viață și a obține beneficiile dorite. Semnele acestui abuz sunt critica, acuzația, victimizarea, reproșurile și amenințarea.  

”Atunci când apare un conflict, abuzatorul îl învinovățește pe partener: nu m-ai ascultat, tu ai făcut asta etc. Și atunci acesta își asumă vina, deoarece este atentă la nevoile celuilalt. De asemenea, poate contraataca, aducându-și aminte de evenimente de trecut: m-ai jignit mereu, tu m-ai provocat să fac asta. Abuzatorul emoțional obișnuiește și să se victimizeze: ai stat la serviciu peste program și eu a trebuit să te aștept”, a explicat Victoria Captari.

Într-o relație, manipulatorul critică preferințele partenerului, în acest mod subminând-i încrederea de sine. Totodată, recurge la amenințare, când acesta dorește să plece din relație.  

”Manipulatorul critică partenerul pentru faptul cum se comportă, se îmbracă. O acuză pentru problemele din relație. De asemenea, îl amenință dacă nu i se supune sau vrea să plece din relație: dacă vei pleca de lângă mine, vei avea o viață grea, îți voi lua copii etc”, a precizat Victoria