Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mircea Snegur, primul președinte moldovean, își sărbătorește ziua de naștere

Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova în anii 1991-1996, își marchează ziua de naștere. Și cel de-al doilea președinte moldovean, Petru Lucinschi, își va sărbători ziua de naștere luna aceasta.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, împlinește astăzi 80 de ani.

Foștii președinți Snegur și Lucinschi reacționează la criza politică din țară – Detalii

Mircea Snegur s-a născut în satul Trifăneşti, din raionul Floreşti, pe 17 ianuarie 1940.

Aniversarea lui Mircea Snegur și trecerea în categoria octogenarilor este adumbrită de pierderea suferită recent de familie – prima Prima Doamnă, Georgeta Snegur, a decedat pe 23 decembrie 2019.

În familia soților Mircea și Georgeta Snegur s-au născut doi copii: fiul Vitalie și fiica Natalia, cunoscută ca diplomata Natalia Gherman, fost ministru al Afacerilor Externe, vicepremier al Republicii Moldova și fostă ambasadoare în Austria, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Mircea Snegur a deținut funcția de șef al statului chiar de dinaintea Proclamării Independenței, din 3 septembrie 1990, când a fost numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al Republicii.

La 1 decembrie 1996, Mircea Snegur a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Petru Lucinschi.

Cel de-al doilea președinte moldovean, Petru Lucinschi, își va sărbători ziua de naștere tot în această lună, pe 27 ianuarie și, de asemenea, s-a născut în raionul Florești, până și în același an cu Mircea Snegur - 1940.