Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații revin la muncă: Când va avea loc prima ședință plenară

Parlamentarii urmează să revină la muncă în două zile, a anunțat șeful Legislativului, Zinaida Greceanîi.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a declarat, după ședința cu șeful statului Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu din această dimineață, că deputații vor reveni la muncă pe 17 ianuarie. 

”Biroul permanent al Parlamentului se va convoca pentru a stabili care sunt prioritățile. Sunt unele proiecte care vor veni de la Guvern și vor fi examinate în mod prioritar. Prioritar pentru noi va fi monitorizarea de către Parlament a acelor legi care au fost adoptate la sfârșitul lunii decembrie, legi sociale, economice. Noi trebuie să monitorizăm implementarea lor”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Președintele Parlamentului a precizat că în următoarele trei săptămâni deputații vor munci în comisiile permanente, iar prima ședință plenară va avea loc pe 6 februarie. 

Amintim că în sesiunea anterioară, parlamentarii au reușit să adopte 175 de inițiative legislative: 75 de legi și 100 de hotărâri, chiar dacă activitatea Legislativului a fost blocată timp de câteva luni.

Banii și economia: La ce se poate aștepta Moldova în anul 2020

De departe, cel mai activ deputat socialist este Vasile Bolea, care de la începutul legislaturii a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă 36 de proiecte de lege și hotărâre. Pe locul doi în fracțiunea PSRM se poziționează Grigore Novac, cu 17 inițiative, iar pe locul trei Vladimir Odnostalco - cu 11 proiecte. 

În rândurile democraților, cel mai activ parlamentar este Serghei Sîrbu, care a înaintat cu titlu de inițiativă legislativă 14 proiecte. Pe locul doi se poziționează Vladimir Vitiuc și Igor Vremea, care au înaintat câte 9 inițiative până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

12 dintre cei 13 deputați din fracțiunea PAS au înaintat de la începutul actualei legislaturi, în egală măsură, câte cinci proiecte de lege. Ce-i drept, în majoritatea cazurilor este vorba despre inițiative care au fost semnate de mai mulți deputați. 

2020 ne aduce schimbări: Cele mai importante legi adoptate de Parlamentul de legislatura X

O situație similară se atestă și în fracțiunea ACUM Platforma DA, în care majoritatea deputaților au câte cinci inițiative legislative înaintate, doar că toate proiectele sunt semnate de mai mulți parlamentari, astfel că nu poate fi vorba despre proiecte înaintate de un singur autor. 

Deputații Partidului ȘOR au fost mai pasivi. Denis Ulanov și Marina Tauber au câte 4 inițiative la activ, Vadim Fotescu - una singură, Iar Petru Jardan, Ilan Șor, Reghina Apostolova și Vadim Himici nu au nicio inițiativă legislativă înaintată sau semnată în calitate de coautori.

Printre parlamentarii independenți s-a remarcat Octavian Țîcu, care la începutul legislaturii făcea parte din fracțiunea PPDA, dar ulterior a părăsit Blocul ACUM. El a înaintat 21 de proiecte de lege și hotărâre.