Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai multe servicii medicale pentru deţinătorii de poliţă: Ce investigaţii vor fi gratuite

Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală pune accent pe acordarea serviciilor orientate spre probleme specifice persoanelor în vârstă şi diagnosticarea bolilor oncologice.
Sputnik

CHIŞINĂU, 13 ian – Sputnik. Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale intenţionează să opereze unele modificări în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Un proiect de lege în acest sens a fost propus pentru dezbateri publice.

Potrivit Ministerului, vor fi excluse impedimentele de contractare a serviciilor noi și utilizare eficientă a tehnologiilor moderne din cadrul prestatorilor de servicii medicale. Astfel, va fi îmbunătăţi accesul populaţiei la servicii medicale de calitate și echitabile din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Bolnavii cu poliță ar putea face gratuit tratamente în străinătate - Detalii

Potrivit modificărilor propuse, printre serviciile asigurate de poliţa medicală vor fi şi testele imunohistochimice care, potrivit specialiştilor, au o importanţă majoră în diagnosticul oncomorfologic contemporan.

De asemenea, vor fi gratuite pentru cetăţenii moldoveni servicii de investigare şi examinare molecular-genetice, trepanbiopsia tumorilor plămânilor şi pleurei radiologic ghidate, trepanbiopsia glandei mamare, trepanbiopsia prostatei, mamografia digitală.

De asemenea, este vorba de tomografia computerizata (PET-CT), care este modalitatea cea mai modernă de diagnostic.

Este propusă includerea unor investigaţii noi la capitolul medicină nucleară. Lista se completează cu investigații citomorfologice, necesare pentru realizarea activităților de screening, care vor permite depistarea a stărilor precanceroase.

Aceste schimbări vor contribui la stabilirea diagnosticului definitiv în cazul proceselor tumorale pentru bolnavi cu diferite tumori maligne.

Când mai putem procura asigurarea medicală obligatorie: Decizia CNAM>>>

Totodată, în contextul îmbătrânirii demografice din Moldova, în proiect se pune accent pe acordarea serviciilor orientate spre probleme specifice persoanelor în vârstă.

Un alt moment important este propunerea de majorare vârstei copilului, până la care mama sau persoana care îngrijește copilul se poate afla în spital, de la 3 la 5 ani.