Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANTA este gata să verifice transportul interurban de pasageri: Ce spun transportatorii

Reprezentanții ministerului Economiei și Infrastructurii au avut o întrevedere cu transportatorii pentru a se asigura că programul de verificare a transportului interurban va fi prezentat în termenul stabilit.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Reprezentanții Ministerului economiei și Infrastructurii au avut o întrevedere cu transportatorii. Până în data de întâi februarie, transportatorii trebuie să prezinte programul de verificare a mijloacelor de transport care transportă pasageri (microbuze și autobuze). Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a cerut informații de la transportatori cu privire la impedimentele pe care le întâmpină conducătorii auto în procesul de prezentare a programului pe categorie de confort. La fel, a cerut informații de la reprezentanții ANTA dacă sunt pregătiți pentru a verifica autobuzele și microbuzele.  

Mai mulți șoferi au pățit asta: Vezi ce a făcut Poliția de Frontieră și ANTA

”Prima perioadă de încadrare urmează sa fie finalizată în data de 1 aprilie. Două treimi din parcul de autobuze urmează să fie încadrate pe categorii de confort până în data de 1 iunie și finalitatea procesului urmează să fie în data de 1 octombrie. În momentul de față sunt autorizate să efectueze verificarea pe categorii de confort 18 stații de inspecție tehnică din totalul de 100. Numărul acestora în perioada următoare urmează să crească. ANTA deja este în discuții cu agenții economici să gestioneze stația de inspecție tehnice”, a precizat secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a mai precizat că, dacă până în data de 1 februarie operatorii de transport nu vor prezenta programul de verificare a mijloacelor de transport, vor fi luate următoarele măsuri: toate autobuzele și microbuzele, șoferii cărora nu s-au supus regulamentului, vor fi verificate în prima rundă. Până în octombrie, toate unitățile de transport antrenate în transportul de pasageri trebuie să se conformeze criteriilor care sunt stipulate în regulament.

Transportatorii dau asigurări că programul de verificare a mijloacelor de transport va fi prezentat în termenul stabilit.  

”Noi suntem gata de această pre-etapă prin care trebuie să demonstrăm confortul transportului de pasageri. Noi vom prezenta aceste grafice până în data de 1 februarie. Mai mult de jumătate din operatorii de transport sunt gata să le prezinte și astăzi”, a precizat Alexa.

Amintim că operatorii de transport sunt obligați să trimită la ANTA programele individuale de clasificare în funcție de categoriile de confort, până la 1 februarie 2020. Doar vehiculele în stare tehnică bună sunt admise la inspecție, pe baza unor criterii ce țin de aspectul exterior și interior.

Tarife noi la transportarea pasagerilor: Condițiile stabilite de autorități - Detalii

Deocamdată este vorba de două categorii de confort în autobuz. Autobuzele de categoria 1, superioară, trebuie să aibă o distanță între scaune de cel puțin 65 de centimetri, înălțimea spătarului trebuie să fie mai mică de 52 de centimetri, iar scaunele trebuie să fie echipate cu cotiere. Un autobuz din această clasă ar trebui să aibă protecție solară, aer condiționat, un dispozitiv de încălzire și un portbagaj separat. Fiecare pasager trebuie să dispună de iluminat interior.

A doua categorie include acele autobuze care nu îndeplinesc criteriile menționate. Clasificarea autobuzelor va fi efectuată de experți ai stațiilor de inspecție tehnică pentru vehiculele rutiere. Certificatul de clasificare este eliberat numai pentru autobuzele care îndeplinesc cerințele obligatorii pentru una dintre categoriile de confort. Acest document trebuie păstrat la bordul vehiculului, iar perioada sa de valabilitate este de un an calendaristic de la data emiterii, cu posibilitatea reînnoirii după reevaluarea criteriilor.

Autobuzele care nu se vor califica pentru categoriile de confort vor fi excluse din sistemul transportului de pasageri. Reamintim, tariful pentru călătoriile în transportul de pasageri interurban a fost majorat din 1 ianuarie de la 48 de bani până la 70 de bani pentru un kilometru. Din februarie, în unitățile de transport care vor oferi condiții de tip „confort” vor fi aplicate tarife de 70 de bani per kilometru.