Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Țara în care ajung cei mai mulți emigranți moldoveni

Potrivit datelor Biroului Migrație și Azil, numărul persoanelor plecate la muncă sau în căutarea unui loc de muncă peste hotare în anul 2018 a fost de 352,7 mii persoane, din care 238,2 mii bărbați și 114,5 mii femei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 ian - Sputnik. Federația Rusă se află în fruntea topului țărilor recipiente ale emigranților din Republica Moldova, potrivit Biroul Migrație și Azil.

Președintele Republicii Moldova, despre revenirea acasă a muncitorilor migranți

În afară de Rusia, printre țările care primesc la muncă cei mai mulți cetățeni moldoveni se află și Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Israel și Turcia. Există o diferențiere substanțială între țări, în funcție de gen. Distribuția pe sexe denotă discrepanțe semnificative privind țările de destinație, bărbații preponderent pleacă în Federația Rusă (48%), Germania (11%), Italia (8%); femeile – în Italia (35%), Federația Rusă (29%), Israel (8%) etc.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 22 de mii 764 de străini (inclusiv apatrizi), dintre care 53% erau bărbați și 47% femei, din 112 state, reprezentând 0,6% din populația totală a țării.

În sistemul de azil erau înregistrate 522 persoane, din care: 104 persoane - solicitanți de azil, 163 persoane - refugiați și 255 persoane - beneficiari de protecție umanitară.