Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salarii mai mici decât după al Doilea Război Mondial: Ioniță spulberă mitul despre lefuri

Paradoxal, salariul pe care îl primeau moldovenii în 1993 era echivalent cu cel din 1945. La această concluzie a ajuns economistul Veaceslav Ioniță, care a efectuat o amplă analiză a datelor statistice privind evoluția lefurilor din 1940 până în prezent.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță anunță că, în ultima perioadă, statistica istorică a devenit pentru el un nou hobby. El afirmă că în cercertările sale privind salariul mediu din Moldova a avansat cu 20 de ani față de publicația de anul trecut și a reușit calcularea salariului începând cu anul 1940.

”În perioada 1940-1960, statisticienii sovietici au ținut cont nu doar de creșterea reală a salariului, dar și de faptul că a crescut exponențial numărul salariaților. O abordare interesantă de care am ținut cont și eu” precizează expertul.

Brexit: Noul prag de salariu – Cât vor trebui să câştige moldovenii pentru a rămâne în UK

Ioniță afirmă că pentru perioada 1983-1991 a fost destul de dificil de calculat inflația, deoarece formal ea nu exista, dar atunci deja se publicau date privind creșterea prețurilor în piețe și magazinele cooperației de consum, ceea ce i-a permis să calculeze cu un grad sporit de exactitate inflația probabilă din acea perioadă.

Expertul susține că a ținut cont de o sintagmă apărută în cercetările post-sovietice - ”inflația ascunsă”. Prin această noțiune se subînțelege creșterea prețurilor cauzată de deficitul de mărfuri. Formal, prețul nu crește, dar mărfurile lipsesc, iar prețul lor real poate fi estimat doar prin metode indirecte: piața neagră, plăți suplimentare, etc. Pentru o mai bună înțelegere și comparare a salariilor, economistul a estimat mărimea salariilor sovietice la valoarea leului din 2019.

O singură generație a trecut prin două mari procese fără precedent în istoria noastră

”Nu voi greși dacă voi spune că cea mai mare prăbușire a veniturilor reale ale populației s-a produs în perioada 1983-1993. În 10 ani, veniturile populației au scăzut de 3,75 ori. Oamenii în anul 1993 aveau salariu egal cu cel primit în anul 1945, de după război”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Salarii mai mici decât după al Doilea Război Mondial: Ioniță spulberă mitul despre lefuri

Au urmat alți 8 ani de stagnare, în care veniturile reale ale populației au crescut nesemnificativ. De fapt, populația Moldovei, timp de 10 ani, s-a aflat într-o sărăcie similară cu cea de după anul 1945, ceea ce a și determinat exodul masiv, susține expertul.

În următorii 10 ani, a urmat cea mai mare creștere a veniturilor populației Moldovei. În doar un deceniu, veniturile reale ale populației au crescut de 3 ori, iar recordul absolut a fost atins în perioada 2000-2005, când în cinci ani de zile veniturile salariale ale moldovenilor s-au dublat.

În anul 2014, veniturile salariale ale moldovenilor au depășit maxima istorică atinsă în perioada sovietică, în anul 1982.

Veniturile salariale reale ale moldovenilor sunt în prezent de 5 ori mai mari decât în 1993

În prezent, salariile reale ale moldovenilor sunt cu 35% mai mari decât în perioada sovietică și de 5 ori mai mari decât în anul 1993.

Începând cu anul 2000 până în prezent, veniturile reale ale populației au crescut în medie cu 8%.

În perioada sovietică, 1945-1985, veniturile reale ale populației au crescut în medie cu 3,3% anual.

”În economia de piață, cu toate neajunsurile ei, veniturile reale ale populației cresc de 2,5 ori mai rapid decât în economia sovietică”, afirmă Ioniță.

Salarii mai mici decât după al Doilea Război Mondial: Ioniță spulberă mitul despre lefuri

Expertul susține că în topul creșterilor salariale domină perioadele de după criză, ceea ce este explicabil. Baza este foarte joasă și este mai ușor să asiguri creșterea.
Veaceslav Ioniță afirmă că cea mai mare creștere a lefurilor din Moldova va fi înregistrată până la sfârșitul anului 2020, când salariul real va înregistra o majorare de cel puțin 30%.