Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sănătatea în 2020: Acces mai mare la medicamente și operații gratuite

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit în, cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre prioritățile în domeniul sănătății pentru anul 2020.
Sputnik
Sănătatea în 2020: Acces mai mare la medicamente și operații gratuite

Realizarea intervențiilor de endoprotezare și cataractă la timpul potrivit, asigurarea tuturor pacienților cu boli rare cu medicamente gratuite și îmbunătățirea serviciilor oncologice sunt printre prioritățile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2020.

Despre reducerea perioadei de așteptare pentru operații de endoprotezare și cataractă se vorbește de mai mulți ani. Deși chestiunea a fost pe ordinea de zi a mai multor miniștri ai Sănătății, rândurile de așteptare rămân a fi interminabile. În așteptarea tratamentelor gratuite, pacienții rămân invalizi sau mor. Actualul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, susține că problema va fi soluționată în 2020.

”Vorbim despre mii de persoane care așteaptă ani în șir aceste tratamente. Între timp, starea lor de sănătate se agravează. Se întâmplă în condițiile în care, anual, sunt alocate surse financiare pentru aceste servicii medicale. Cu regret, din cauza unui sistem birocratic de achiziție, endoprotezele sunt achiziționate abia în octombrie, iar stocul se epuizează deja în martie. Aceeași situație există și în cazul operațiilor de cataractă. În 2020, Guvernul urmează să identifice și să aplice noi mecanisme care va debloca acest proces”, a relatat Viorica Dumbrăveanu.

O altă prioritate a autorităților din sănătate este modernizarea condițiilor de tratament și a serviciilor medicale. Ministerul Sănătății va propune ca instituțiile medicale să instituie și să gestioneze fonduri în acest scop. În prezent, Compania Națională de Asigurări în Medicină are dreptul să aloce surse financiare pentru proiecte de modernizare. Problema este că deja de trei ani, instituțiile medicale nu mai pot accesa acești bani, așa cum prevede legea.    

”Vom examina posibilitatea revenirii la o practică anterioară, când instituțiile medicale aveau posibilitatea să gestioneze fonduri de acumulare și să investească în modernizarea condițiilor de tratament și a serviciilor medicale. În ultimii trei ani, din fondul de modernizare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină nu a fost valorificat niciun leu. Ca urmare, este necesar să revizuim actualul mecanism, pentru a putea îmbunătăți situația în instituțiile medicale”, menționat Viorica Dumbrăveanu.

Tot în 2020, toți pacienții care suferă de boli rare ar putea beneficia gratuit de medicamentele necesare.

Avertisment: Spray-ul lacrimogen este armă chimică – iată ce s-a întâmplat într-o școală

În prezent, din 100 de boli rare înregistrate în țară, statul compensează tratamentele doar pentru pentru bolnavii diagnosticați cu Wilson Conovalov, Mucoviscedoză, Fenilcetonurie și Insuficiență hipovizară,  B – talasemie, pubertate precoce, epidermoliză buloasă și artrită juvenilă.

”Avem multe plângeri din partea pacienților cu boli rare, în virtutea unor masuri lansate încă în 2016. Cu regret, mecanismul de asigurare cu medicamente nu funcționează. Chiar dacă sună bine, că asigurăm bolnavii cu tratamente gratuite, constatăm că realitatea este alta”, a remarcat Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății a anunțat și schimbări pozitive în domeniul asistenței medicale acordate persoanelor diagnosticate cu maladii oncologice. Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca un buget mai mare pentru serviciile de chimioterapie și radioterapie. Ca urmare, mai mulți bolnavi vor beneficia de tratamente gratuite în decursul anului 2020.

”A fost majorat numărul de cazuri pentru tratamentele de chimioterapie și radioterapie. De asemenea, bolnavii își vor primi stomele sau medicamentele de la medicul oncolog din raion. În prezent, trebuie să le ridice personal de la Institutul Oncologic. Bolnavilor le este dificil să se deplaseze până aici, din cauza sănătăți precare, dar și a cheltuielilor de drum pe care le suportă”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

Peste 8 miliarde de lei au fost planificați pentru domeniul sănătății, în 2020. Suma include venituri mai mari cu 14,4% față de anul precedent. Polița de asigurare obligatorie de asistență medicală va costa 4 056 lei, la fel ca în 2019.