Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Activitatea CSM, blocată de unii judecători: Soluția propusă de ministrul Justiției

Reforma Justiției, un subiect des discutat în ultima perioadă, a fost abordat aseară în studioul Sputnik Moldova. Invitat a fost ministrul de profil, Fadei Nagacevschi.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii este expus unui atac masiv de discreditare. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, invitat în studioul Sputnik Moldova. Oficialul spune că, din cauza acestor atacuri, o bună parte dintre hotărârile CSM sunt contestate de unii judecători în instanțele de judecată.

„Motivul care se invocă ar fi revocarea acelor șase judecători din cadrul CSM. Respectiv se atentează la credibilitatea și legitimitatea istituției Consiliului Superior al Magistraturii”, a precizat Nagacevschi.

În context, ministrul spune că majorarea numărului de membri ai CSM, pe de o parte, mărește credibilitatea instituției, iar pe de altă parte - blochează tot felul de atacuri și contestări ale hotărârilor. 

Ce i-a cerut ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, președintelui Comisiei de la Veneția

Totodată, Fadei Nagacevschi a venit cu o reacție la nedumerirea președintelui Comisiei de la Veneția, care se afla într-o vizită în țara noastră în momentul în care proiectul legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost votat în două lecturi, dar în lipsa unui aviz al Comisiei.

„Președintele Comisiei de la Veneția a fost informat despre urgența și importanța votării acestui proiect de lege și în cea de-a doua lectură. I-am explicat domnlui președinte că scopul nostru este cel de a fortifica capacitățile instituționale ale CSM”, a menționat ministrul Justiției.

Nagacevschi: Nu a existat niciun concept ajustat al reformei justiției
Nagacevschi a precizat că în procesul de reformare a Justiției se va ține cont întru totul de avizul Comisiei de la Veneția, care urmează să fie prezentat Republicii Moldova nu mai târziu de sfârșitul lunii ianuarie 2020.

„Vor exista mai multe intervenții, atât la nivel de Constituție, cât și la nivel de legi organice, în vederea creării unui proiect mai masiv”, a menționat ministrul.

Prin acest proiect se dorește în primul rând curățarea sistemului judecătoresc, dar și asanarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova. Un alt scop al acestui proiect este consolidarea sistemului și restabilirea independenței judecătorilor.