Scoția a solicitat Londrei un nou referendum pentru independența regiunii

Scoția a solicitat parlamentului britanic organizarea unui nou referendum cu privire la independența regiunii.
Sputnik

BUCUREȘTI, 20 dec – Sputnik. Guvernul Scoției a expediat Londrei, joi, o solicitare oficială cu privire la o decizie a parlamentului național în problema organizării unui referendum pentru independența regiunii, a declarat prim-ministrul și liderul Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon.

Ieșirea din UE până la Crăciun? Important pentru moldovenii din Marea Britanie

Sturgeon declarase anterior în mai multe rânduri că problema desfășurării referendumului a fost rezolvată și autoritățile regiunii vor depune o solicitare pentru organizația acestui până la sfârșitul anului. Referendumul ar urma să aibă loc în 2020.

“Pentru Scoția oportunitatea realizării (dreptului la autodeterminare) este importantă ca o alternativă reprezintă viitorul pe care l-am respins (Brexit), însă care ne este impus. Viitorul nostru trebuie să fie în mâinile noastre. Astăzi public documentele prin care Scoția va putea să facă această alegere democratică”, a spus Sturgeon într-un discurs rostit la Edinburg.

În 2014 Scoția a desfășurat un referendum în cadrul căreia majoritatea au votat pentru rămânerea regiunii în componența Regatului Unit. Totuși, în 2016 a avut loc referendumul cu privire la ieșirea din UE, în care majoritatea britanilor au votat pentru Brexit, în timp ce Scoția – împotrivă.