Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANSA avertizează: Pericole la procurarea alimentelor în ajunul sărbătorilor de iarnă

Moldovenii sunt sfătuiți să nu cumpere produse alimentare doar pentru faptul că sunt ieftine, dar să fie atenți și la alte particularități ce scot în evidență calitatea, data producerii, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și de transportare a acestora.
Sputnik

Pericol anunțat de ANSA: Administratorii piețelor din Chișinău au fost avertizați – Foto
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îi îndeamnă pe consumatori să fie mai atenți și să manifeste o atitudine mai precaută atunci când aleg și procură produsele în piețe sau magazine. 

ANSA menționează că, tradițional, la sărbătorile de iarnă, oamenii cumpără o serie de produse alimentare cu risc sporit de alterare, cum ar fi carnea, peştele, ouăle, produsele de patiserie, legumele etc.

„Conformitatea acestor produse trebuie să fie confirmată prin certificate sanitar-veterinare, certificate de conformitate, certificate de calitate, certificate de inofensivitate, care pot fi solicitate de către consumatori în momentul achiziției produselor alimentare, pentru a se asigura de inofensivitatea acestora”, subliniază autoritatea.

ANSA vine cu un set de recomandări pentru cumpărături reușite:

  • Procurați produse alimentare numai în locuri autorizate;
  • Cumpăraţi numai produse alimentare ambalate și controlați integritatea ambalajului produsului;
  • Citiți cu atenție eticheta produsului și lista ingredientelor;
  • Asigurați-vă că producătorul/importatorul și adresa acestuia sunt menţionate pe etichetă;
  • Asiguraţi-vă ca agenţii economici care comercializează produse proaspete dispun de echipamente şi condiţii specifice acestui gen de comerţ (vitrine frigorifice);
  • Verificaţi data limită până la care produsul poate fi consumat făra riscuri. Un produs care se încadrează în termenul de valabilitate, dar nu este păstrat şi expus în vânzare în condiţii corespunzătoare, poate deveni necomestibil;                                   
  • Nu cumpăraţi alimente din zone care nu prezintă siguranţă igienică;             
  • Dacă aveţi mai multe cumpărături de făcut, achiziţionaţi produsele alimentare la sfârşit.                                                                               
  • Imediat după achiziţionare, depozitaţi şi păstraţi produsele alimentare conform instrucţiunilor producătorului;
  • Nu lăsaţi produsele alimentare proaspete expuse la temperatură ambiantă pentru o vreme mai îndelungată decât timpul necesar porţionării sau preparării lor;      
  • Cumpăraţi produsele alimentare perisabile numai în limita strictului necesar şi consumaţi-le cât mai rapid  posibil. 

ANSA relevă că neconformitățile în comerțul de produse alimentare pot fi semnalate la linia fierbinte a Agenției: 0800 800 33 și prin intermediul aplicației Viber: 067 675 544.

Patru din 10 moldoveni, adică 40%, nu citesc niciodată etichetele produselor alimentare sau o fac rareori, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de „Magenta Consulting”.

Aceasta înseamnă că oamenii nu prea acordă atenție denumirii, mărcii, aspectului și ingredientelor din produse. Termenul de valabilitate însă este ”sfânt”: 94% îl verifică de fiecare dată.

Numărul celor care categoric nu acordă atenție etichetelor de pe produsele pe care le cumpără este de 16%. Vestea bună e că această categorie de cumpărători s-a redus cu trei puncte procentuale din 2012 și până acum, potrivit studiului sociologic.