Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul vrea disciplină în domeniul urbanisticii și calitate în construcții: Detalii

Parlamentul își dorește mai multă disciplină în ceea ce privește domeniul urbanistic și calitatea construcțiilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Controlul asupra activității de urbanism și de amenajare a teritoriului în localități se va efectua de către autoritățile administrației publice locale. Modificări la legislația în vigoare au fost prezentate într-un raport al Comisiei economie, buget și finanțe, care stabilește și ierarhie obligatorie a documentației de urbanism.

Autorizația în construcții, o restanță în atragerea investițiilor: Ce spune Guvernul

Astfel, pentru anumite construcții sau amenajarea teritoriului se va ține cont de toate etapele, începând cu planul urbanistic general al localității și până la planul urbanistic de detaliu.

Autorii proiectului de modificare susțin că ierarhia va exclude acțiunile prin care planul urbanistic general al localității poate fi înlocuit cu alte documente, ceea ce provoacă dezvoltarea haotică a localităților.

Toate propunerile de modificare au menirea de a elimina favorizarea construcțiilor neautorizate și a reduce numărul de conflicte generate de acestea.

„Scopul acestora este disciplinarea și monitorizarea în domeniul urbanisticii și calității în construcții, precum și reglementarea mai eficientă a documentației de autorizare în domeniile respective”, notează autorii.

Totodată, prin modificările propuse noțiunile „intravilan” și „extravilan”, care potrivit autorilor reflectă situația de epocă când toate terenurile agricole au fost gestionate de Ministerul Agriculturii, vor fi excluse din Lege.

Fără construcții ilegale în Chișinău: Decizia primarului general

Se mai propune stipularea prin lege a unei noi exigențe – „utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”.

Comisia a susținut și suplimentarea funcțiilor consiliului municipal Chișinău și ale primarului general „privind inițierea, elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului”. Modificarea urmează a fi făcută la Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului, Legii privind calitatea în construcții, Legii privind administrația publică locală și la Legea privind descentralizarea administrativă a fost susținut de Comisia economie, buget și finanțe, în prima lectură.

Ultimele modificări la Legea privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului au fost făcute în noiembrie 2018 și publicate în Monitorul Oficial în ianuarie 2019.