Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovagaz pregătește ”Planul B”: De unde vom primi gaze de la 1 ianuarie 2020

Moldovagaz este pregătită să primească gaze naturale provenite din Rusia în regim revers prin culoarul transbalcanic, adică prin conducta Turkish stream, a anunțat președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Șeful Moldovagaz a anunțat, în această dimineață, că Republica Moldova și-ar dori să primească gazele naturale rusești pe calea tradițională, adică prin magistrala Grebenchi–Tocuz–Orlovka, dar, având în vedere că Naftogaz Ucraina și gigantul rus Gazprom nu au ajuns încă la o înțelegere cu privire la tranzitul de gaze, țara noastră este pregătită să primească gaze naturale în regim revers prin culoarul transbalcanic, adică prin conducta Turkish stream. 

”Avem contract semnat cu Gazprom, deja urmează să vedem cum vor ajunge gazele naturale în Moldova. Noi suntem pentru o varietate de soluții din punct de vedere logistic”, a menționat Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz a fost întrebat de corespondentul Sputnik Moldova dacă ia în calcul varianta depozitării gazelor naturale în rezervoare de înaltă capacitate.

Federația Rusă devine un „jucător global” în producția de gaz natural lichefiat

Vadim Ceban a răspuns că, teoretic, această variantă este posibilă pentru securitatea energetică a țării noastre, dar, la modul practic, acest lucru este foarte costisitor și deocamdată nu există suficiente resurse pentru implementare. 

Șeful Moldovagaz a precizat că prelungirea contractului cu Gazprom va fi semnată, cel mai probabil, în această săptămână, iar reprezentanții gigantului rus au dat asigurări că prețul mediu anual pentru 1000 de metri cubi de gaze va costa 173-175 de dolari.

Vadim Ceban a mai declarat că la costul de achiziție a gazelor ar putea fi adăugate taxele pentru intrarea și ieșirea din Ucraina, dar, potrivit înțelegerilor cu Gazprom, acest lucru nu se va reflecta în tarife. 

În prezent, Republica Moldova are datorii față de Gazprom în valoare de 450 de milioane de dolari, dar această cifră nu include și creanțele locuitorilor din stânga Nistrului, care sunt semnificativ mai mari.