Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concediul anual plătit: Fiecare angajat trebuie să știe asta

În timp ce unora nu le ajung zilele de concediu anual, oferite prin lege, mai sunt și angajați care nu și-au „consumat” încă zilele libere de care beneficiază. Iată ce trebuie să știe aceștia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Este sfârșit de an, dar unii deja se gândesc la perioada de concediu din 2020. Alții însă, nu au reușit să se odihnească în anul care trece, chiar dacă beneficiază de concediul anual plătit.

Potrivit Codului Muncii al Republicii Moldova, fiecare persoană angajată în câmpul muncii are dreptul la concediu de odihnă anual plătit și nu poate fi vorba de renunțări sau limitări.

„Orice înţelegere prin care se renunţă, total sau parţial, la acest drept este nulă”, precizează legislația în domeniu.

Așadar, orice salariat arte dreptul la 28 de zile libere, pe lângă cele de sărbătoare nelucrătoare. Și cel mai important, salariații nu-și pot amâna concediile de odihnă plătite de la un an la altul.

Articolul 118 din Codul Muncii privind acordarea anuală a concediului de odihnă prevede clar că zilele de concediu anual plătite nu pot fi amânate pentru anul viitor, decât cu unele excepții.

Salariații din Moldova vor fi concediați chiar dacă se vor afla în concediu medical

Astfel, punctul trei al articolului 118 spune că  „în cazuri excepţionale, dacă acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, o parte din concediu, cu consimţămîntul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amânată pentru anul de muncă următor”.

Ceea ce trebuie să știm însă în astfel de cazuri e că suntem obligați să utilizăm cel puțin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, iar partea rămasă o putem transfera pentru anul viitor, nu mai târziu de ultima lună.

Alte excepții când poate fi amânat concediul țin de aflarea salariatului în concediu medical sau îndeplinirea de către acesta a unei îndatoriri de stat prevăzute de lege.

Persoanele care au stat în concediu de boală în septembrie își pot ridica indemnizațiile

Potrivit Codului Muncii, angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca salariaţii să folosească concediile de odihnă în fiecare an calendaristic.

În Moldova cel mai mare concediu este de 62 de zile>>>

Este interzisă neacordarea concediului de odihnă anual timp de doi ani consecutivi. Totodată, nu se admite înlocuirea concediului de odihnă anual nefolosit printr-o compensaţie în bani, cu excepţia cazurilor de încetare a contractului individual de muncă al salariatului care nu şi-a folosit concediul.

Programarea concediilor de odihnă anuale se face cu cel puţin două săptămâni înainte de sfârşitul fiecărui an calendaristic. Modificările au intrat în vigoare din 2018.