Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog: Sunt trei motive pentru care cuplurile divorțează

Psihologul Cezara Dilevschi a explicat pentru Sputnik Moldova care sunt cele mai frecvente cauze care pot duce un cuplu în pragul divorțului.
Sputnik
Psiholog: Sunt trei motive pentru care cuplurile divorțează

Despărţirea cu acte în regulă nu mai este privită ca un eveniment neobișnuit în viaţa unui cuplu. Numărul divorţurilor a crescut semnificativ de la independentă încoace, arată datele Biroului Național de Statistică.

Nuntă și divorț: câte căsătorii și câte divorțuri au fost înregistrate în 2018 în Moldova

În 1991 se înregistra un divorț la trei căsătorii, în vreme ce în 2018 s-a ajuns la un divorț la două căsătorii. Altfel spus, fiecare al doilea cuplu care se căsătorește se destramă.

Potrivit psihologului Cezara Dilevschi, sunt trei motive pentru care cuplurile divorțează: rudele, banii și sexul.

"Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale certurilor în cuplu. Tot acestea pot duce un cuplu în pragul divorțului. Fiecare are sistemul lui de valori, atitudini, percepții, comportamente și gânduri. Acestea se ciocnesc până se creează un sistem creat doar de cei doi. Nu este nevoie ca altcineva să intervină cu sfaturi și sugestii", a menționat psihologul.

Cezara Dilevschi a remarcat faptul că, după încheierea căsătoriei, soții trebuie să depună în egală măsură o muncă asiduă pentru modelarea unei relații trainice de familie pentru a nu ajunge la situații de divorț.

"În viața de zi cu zi ei se așteaptă că totul va fi la fel de roz și ușor ca la început, însă așteptările nu corespund realității", a explicat Dilevschi.

Psihologul afirmă că tinerii, din păcate, nu sunt pregătiți să comunice, să rezolve conflictele și să facă compromisuri. Viața în cuplu presupune mult efort, înțelegere, compasiune – este un amalgam de emoții, valori și atitudini.

"Tinerii nu știu să se certe. Conflictul începe de la un motiv, iar mai apoi încep să-și amintească și de alte supărări din trecut. Pentru a putea stopa conflictul sunt necesare câteva cuvinte: scuze sau ai dreptate draga mea/dragul meu", a remarcat psihologul.

Cezara Dilevschi precizează că, deși conflictele sunt inevitabile chiar și în cele mai fericite relații, cuplul va trece peste aceste divergențe dacă va avea suficientă maturitate, inteligență, va studia și va încerca să aplaneze neînțelegerea prin comunicare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.