Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cadoul BNM pe final de an: O rată de bază mai mică – ce ar trebui să știe cetățenii

Pe sfârșit de an, Banca Națională a redus rata de bază până la nivelul de 5,5%. Băncile pot reduce dobânda la credite și să ofere mai multe împrumuturi. Au fost reduse și dobânzile la creditele și depozitele overnight.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus rata de bază cu două puncte procentuale – de la 7,7 până la 5,5%. De asemenea, BNM a redus cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – de la 10,5% până la 8,5%, și, respectiv, de la 4,5% până 2,5% anual.

La ce să ne așteptăm după majorarea ratei de bază de către BNM – opinia expertului

Decizia, anunțată miercuri, 11 decembrie, a fost luată de Comitetul executiv al BNM.

BNM își argumentează decizia de reducere a ratei de bază prin aceea că, „în condițiile dezinflaționiste din 2020, decizia BNM va susține competitivitatea economiei și va stimula activitatea de creditare”.

BNM relevă că și-a propus să mențină inflația în intervalul de variație al țintei de 5% și că decizia corespunde prognozelor sale anterioare privind evoluția inflației în 2019 și 2020.

La prezentarea ultimului Raport asupra inflației, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că în 2020 se va înregistra o reducere a inflației.

A treia modificare a ratei de bază în 2019: Cum ne va influența

Precizăm că rata de bază servește ca nivel de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. De exemplu, atunci când rata de bază scade, băncile reduc dobânzile la credite, iar acestea devin mai atractive și mai accesibile. Atunci când, dimpotrivă, rata de bază este majorată, volumul de credite acordate de bănci scade și, implicit, se diminuează ritmul de creștere economică, pentru că antreprenorii nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor, a explicat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Este pentru a treia oară în 2019 când BNM modifică rata de bază. La începutul anului, rata de bază era de 6,5%, iar pe 19 iunie a fost ridicată cu cu 0,5 puncte procentuale. BNM a explicat că majorarea ratei de bază a fost necesară din cauza „presiunilor inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum”. Totodată, BNM luase în considerare preconizata deblocare a finanțării externe pentru Republica Moldova. 

La sfârșitul lunii iulie, BNM a majorat pentru a doua oară rata de bază cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,5%. Argumentul a fost același: necesitatea reducerii presiunilor inflaționiste.

Au existat ani în care rata de bază a atins nivelul de 12% și chiar de 20% - s-a întâmplat atunci când BNM a utilizat rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, în condițiile în care crescuse peste un anumit prag masa monetară aflată în circulație, a relevat expertul economic Roman Chircă într-o discuție cu reporterul Sputnik.

Ce inflație este prognozată în decembrie 2019

Salariul mediu pe economie: S-a redus pentru bugetari și a crescut în mediul privat
Rata inflației va crește până la 8% în luna decembrie, însă rata inflației medii anuale va constitui 5% în 2019 și 5,5% în 2020, prognozează BNM. În 2020, ritmul de creștere a inflației va încetini, sub influența factorilor externi și interni, potrivit guvernatorului BNM.

Prețurile au crescut în primele 9 luni din 2019, comparativ cu 2018. În medie, produsele alimentare s-au scumpit cu 9,3% în septembrie, comparativ cu septembrie 2018. Combustibilul s-a scumpit cu 1,3%, față de intervalul corespunzător din 2018.

Tendința de creștere a prețurilor la această categorie de mărfuri se va menține până la sfârșitul anului, declara guvernatorul Octavian Armașu, la un briefing din 6 noiembrie. Pentru anul 2020, Banca Națională prognozează o ieftinire a produselor alimentare.