Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul nu vrea să deschidă Cutia Pandorei? Aprobarea Convenției de la Istanbul, amânată

Guvernul a amânat aprobarea Convenției de la Istanbul, care urma să fie aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Proiectul cu privire la aprobarea Convenției de la Istanbul a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri. Și asta pentru că proiectul a stârnit controverse și rezerve în rândul unor politicieni și grupuri religioase. 

”Sunt mai multe propuneri și rezerve cu privire la această inițiativă, de aceea amânăm aprobarea Convenției de la Istanbul. Vom organiza ulterior dezbateri publice cu privire la acest subiect”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Guvernului. 

Ce prevede Convenția de la Istanbul, care a bulversat opinia publică

Convenția de la Istanbul a fost adoptată de Turcia în 2011, iar de atunci a fost ratificată de numeroase țări. 

Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
În cele 81 de articole sunt prevăzuți pași pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. Însă există articole care deschid o adevărată "Cutie a Pandorei". Criticii acestei Convenții susțin că documentul ar submina valorile familiale tradiționale și chiar ar putea duce la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Anterior, din aceste motive Slovacia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Ungaria, Azerbaidjan și Rusia au refuzat să ratifice Convenția.

Prima prevedere controversată se referă la introducerea unei noi norme în privința genului, care va fi independent de sexul biologic al persoanei. Adică poți să te declari femeie sau bărbat, în funcție de preferință, iar societatea va fi învățată să accepte și să tolereze aceste norme ”progresiste”.

O altă prevedere controversată se referă la articolul 14 al Convenției:

„Părţile vor face, acolo unde este cazul, demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme cum ar fi egalitatea între femei și bărbaţi, rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relaţiile interpersonale, violenţa de gen împotriva femeilor și dreptul la integritate personală, adaptate capacităţii în evoluţie a elevilor, în curriculumul formal și la toate nivelele de educaţie”

Cu alte cuvinte, aceste concepte vor fi predate în şcoli. Elevii vor fi educați în spiritul de intoleranță a violenței față de femei, dar în egală măsură și în spiritul nediscriminării pe criterii de orientare sexuală netradițională.