Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce nu mai poate face Maia Sandu și îi roagă pe alții să o facă – Detalii

Președintele PAS, Maia Sandu, se arată îngrijorată de faptul că Republica Moldova ar putea să rămână fără gaze naturale după 1 ianuarie 2020.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Maia Sandu scrie pe pagina sa de Facebook că există riscul ca moldovenii să stea în frig începând din luna ianuarie, dat fiind că ucrainenii și rușii nu au convenit până acum asupra tranzitării gazelor rusești pe teritoriul țării vecine.

"Au mai rămas doar 3 săptămâni până la sfârșitul anului și, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie", scrie liderul PAS.

Senator rus, despre relațiile dintre Moldova și Federația Rusă

Ea susține că guvernul ei ar fi identificat două soluții de alternativă la această situație: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea gazelor prin Naftogaz, pe la nordul țării. Iar în data de 12 noiembrie, ziua când a fost demis Cabinetul Sandu, guvernanții de atunci urmau să termine discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria în vederea punerii în aplicare a celor două soluții de alternativă. Doar că, pretinde Sandu, după demiterea guvernului ei, discuțiile cu România și Ucraina au fost blocate pentru că președintele Dodon ar fi adus ofense și Bucureștiului, și Kievului. Și acest fapt, conchide fostul prim-ministru, pune în pericol securitatea energetică a țării.

Igor Dodon: Cum ne vom descurca iarna aceasta dacă rămânem fără gaze naturale

Pentru că nu mai este deputat, ea face apel la colegii ei din Parlament să ceară audierea în plenul Legislativului a ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi.

"Îi rog pe colegii mei din Parlament să-l cheme urgent la raport pe ministrul economiei și infrastructurii pentru a clarifica când vor fi convenite toate detaliile tehnice cu operatorii de gaze naturale din România și Ucraina", a mai scris maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu a venit cu aceste constatări chiar dacă acum două zile prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a explicat la ce etapă se află Guvernul în identificarea unei soluții sigure la problema livrării gazelor naturale.  

Într-un interviu pentru RIA Novosti, el a spus că Chișinăul și Moscova analizează modalități alternative de furnizare a gazelor către Republica Moldova, în cazul în care tranzitul prin Ucraina nu va fi posibil.