Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incredibil: Iată țara care are cei mai mulți emigranți în UE

Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene depășește trei milioane și este vorba doar de cei înregistrați oficial. Conform statisticilor Comisiei Europene, România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din Uniune.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 dec - Sputnik. Peste trei milioane de români, cu vârsta între 15 și 64 de ani, locuiesc într-una dintre celelalte 27 de țări ale Uniunii Europene. Numărul e chiar mai mare, dacă includem și statele din spațiul european de liber schimb din care mai fac parte Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda.

Și aici sunt doar datele oficiale, numărul fiind mai mare dacă sunt luați în considerare cei neînregistrați.

Opinie: Emigrarea nu este o problemă, ci o catastrofă

Numai în ultimul an au emigrat aproape 203 mii de români. În schimb Polonia, care are cea mai numeroasă comunitate în diaspora după România, cunoaște fenomenul invers. Polonezii se întorc acasă. Peste 50 de mii dintre ei au făcut acest lucru numai anul trecut.

Aceeași tendință de întoarcere acasă a emigranților e valabilă și pentru alte țări, cum ar fi Letonia, Lituania și Slovacia.

Și Moldova este lovită dur de fenomenul emigrării

Fenomenul a căpătat proporții îngrijorătoare și în țara noastră. Potrivit specialiștilor,  Republica Moldova rămâne anual fără 3 la sută din populație și această tendință se menține de câteva decenii. Iar potrivit doctorului în științe demografice Valeriu Sainsus, aproximativ 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Și aceștia nu sunt cei care pleacă la studii peste hotare, ci sunt în căutarea unui loc de muncă.

Totodată, sociologul Vasile Cantarji a declarat în studioul Sputnik că moldovenii pleacă la muncă peste hotare nu doar din cauza sărăciei și a disperării din țara lor. Potrivit acestuia, acum au apărut și alți factori care îi determină pe moldoveni să-și părăsească țara.

„Fenomenul emigrației a trecut la o altă etapă, la treapta a doua, în care cei care pleacă nu mai sunt persoanele care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă în țară, ci sunt copiii primului val de emigranți. Este vorba de reîntregirea familiilor, însă de această dată nu în Moldova”, a menționat sociologul.

El mai spune că nu face să sperăm că emigranții vor începe să revină masiv acasă, chiar dacă că ar avea venituri mari la baștină.