Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Date noi: Câți moldoveni primesc „salarii în plic” și unde avem mai mulți șomeri

Rata șomajului este de 4% în Republica Moldova, fiind afectată într-o proporție mai mare populația urbană. Aproape 10% dintre cei care lucrează primesc salarii neoficiale, „în plic”, potrivit unor noi estimări statistice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Forța de muncă a Republicii Moldova, care include populația ocupată și șomerii, este de aproape 948 de mii de persoane.

Moldoveni care-și caută un loc de muncă: Cine sunt și ce doresc - sondaj

Populația ocupată este de aproape 910 mii de persoane, ponderea bărbaților fiind de 51%.

Aproape 38 de mii (37,8 mii) de moldoveni sunt șomeri. Din totalul șomerilor, 52% sunt bărbați. Șomajul afectează într-o proporție mai mare persoanele din mediul urban, în proporție de 53,5%.

Datele sunt prezentate de Biroul Național pentru Statistică (BNS) și ilustrează tabloul șomajului și ocupării forței de muncă la finalul lunii septembrie 2019.

Rata şomajului a constituit 4% în Republica Moldova la sfârșitul trimestrului trei. Rata şomajului la bărbaţi a fost de 4,1%, iar la femei - de 3,9%. În mediul urban, șomajul afectează  4,6% din numărul populației, iar în mediul rural, respectiv, 3,4%.

În rândul tinerilor (15-24 ani), rata șomajului a constituit 11,3%, iar în categoria de vârstă 15-29 de ani acest indicator a avut valoarea de 8,4%.

Din totalul celor încadrați în câmpul muncii, 54,3% activau în mediul rural (respectiv, 45,7% în mediul urban).

Ponderea salariaților a constituit 76% din totalul celor încadrați în muncă. Marea majoritate a salariaților (88,5%) a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.

Locuri de muncă în Israel pentru moldoveni: Decizia Guvernului de la Chișinău

Salarii „în plic” primeau aproape 10 procente (9,6%) dintre salariați, iar cele mai mari ponderi ale acestui fenomen a fost estimat pentru activitățile din agricultură (54,9%), construcții (14,7%), comerț (14,1%) și industrie (3,8%).

Munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 8,7%. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, doar în baza unor înţelegeri verbale, este mai frecventă printre salariații bărbați (10,9%), decât salariații femei (6,8%).

Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (52,1%), construcții (18,0%), comerț (13,4%) și industrie (3,6%).