Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nagacevschi: Eliberarea lui Filat - Am multe semnale că există elemente de ilegalitate

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că ar exista mai multe elemente de ilegalitate în ceea ce privește decizia de eliberare a lui Vlad Filat din pușcărie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a declarat în cadrului unui brieafing de presă că are mai multe suspiciuni că eliberarea lui Vlad Filat a fost făcută cu grave încălcări ale legislației. Oficialul a declarat că va cere explicații de la reprezentanții conducerii Administrația Națională a Penitenciarelor cu referire la temeiul expedierii demersului de eliberare a fostului premier, dacă acesta este suficient de întemeiat și dacă încheierea a fost pronunțată conform prevederilor. 

”Pentru mine situația este una imprevizibilă. Îmi apar mai multe semnale că există elemente de ilegalitate cu privire la încheierea pronunțată. Aștept informații de la Administrația Națională a Penitenciarelor în ce temei a fost expediat acest demers, dacă demersul este suficient de întemeiat, dacă încheierea a fost pronunțată conform prevederilor legii și care sunt posibilitățile de contestare a acestei încheieri. Și totodată să mi se explice dacă este în conformitate cu prevederile legislației în vigoare care prevede că hotărârea este executorie din momentul pronunțării ”, a precizat Nagacevschi.

Fadei Nagacevschi a mai precizat că a discutat cu mai mulți angajați ai Agenției Naționale a Penitenciarelor care au declarat că fostul ministrul al Justiției Olesea Stamate a efectuat mai multe vizite în Penitenciarul nr 13. 

”Eu am înțeles din comunicare cu unii reprezentanți ai Agenției Naționale a Penitenciarelor că Olesea Stamate a avut câteva vizite în Penitenciarul numărul 13 și nu stiu dacă au fost vizite de informare sau au avut vizite cu domnul Filat. Nu am răspuns la întrebarea respectivă”, a precizat Fadei Nagacevschi. 

Deocamdată, fostul ministrul al Justiției nu a venit cu o reacției la declarațiile lui Fadei Nagacevschi. 

Fostul premier al țării noastre Vlad Filat a fost eliberat astăzi din Penitenciarul numărul 13. Instanța de judecată a decis ca acestă să stea în libertate în baza articolului 91 din Codul Penal. 

Nagacevschi, despre eliberarea lui Filat: Demers semnat în ziua căderii Guvernului Sandu

Amintim că în data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.