Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Motivul pentru care a fost eliberat Vlad Filat

Instanța de Judecată a decis ca fostul premier Vlad Filat să fie eliberat din arest. Acesta ar urma să iasă la libertate în această seară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Instanța de judecată a decis eliberarea fostului premier Vlad Filat din detenție. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea.

Vlad Filat iese la libertate – Informație confirmată de autorități

Potrivit surselor Sputnik Moldova, Filat ar urma să iasă din pușcărie în această seară. Fostul premier nu a fost prezent la ședința de judecată. Astfel, eliberarea lui va avea loc la prezentare încheierii instanței de judecată Instituției Penitenciare.

Vlad Filat a fost eliberat conform articolului 91 din Codul Penal, care prevede următoarele: 

”Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen: Persoanei care execută pedeapsa cu închisoare i se poate aplica liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen dacă a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care a fost condamnată, cu excepția cazului cînd dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, și dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei. Persoana poate fi liberată, în întregime sau parțial, și de pedeapsa complementară”

Amintim că în data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.