Specialistul în relații publice al Serviciului 112, Ana Carpovici, susține că în luna noiembrie operatorii au preluat mii de apeluri de la oameni care au solicitat ajutorul pompierilor și al medicilor.
"În luna noiembrie au fost multe incendii. Oamenii au început să facă focul în sobe, nerespectând regulile de securitate. În cele mai multe cazuri, oamenii au solicitat ajutorul pompierilor și medicilor", a menționat Carpovici.
Operatorii Serviciului 112 au primit în ultima lună de toamnă numeroase apeluri "deocheate". În timp ce unii aveau nevoie cu adevărat de ajutorul specialiștilor, alții sunau la 112 pentru a-i invita pe operatori la sărbătoare.
"În luna noiembrie, în multe localități a fost sărbătorit hramul. Respectiv, operatorii primeau invitații la sărbătoare. Unii aveau nevoie de ajutorul specialiștilor pentru a scoate muștele din casă, alții erau deranjați de zgomotul pe care îl făcea câinele vecinului, iar un alt apelant a avut nevoie de un sfat: care șampon trebuie să-l folosească pentru a scăpa de mătreață", a povestit Carpovici.
În acest context, specialistul a îndemnat oamenii să apeleze la Serviciul 112 doar în cazuri de urgență, întrucât apelurile false și abuzive pot costa vieți omenești. În timp ce unii se amuză și fac glume sunând la 112, alte persoane poate au nevoie de real ajutor, iar medicii și pompierii ar putea să nu ajungă la ei în timp util ca să-i salveze, pentru că linia telefonică va fi ocupată.
"Aceste apeluri ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor", a subliniat ea.
Codul Contravențional a Republicii Moldova stipulează amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant deocamdată nu există în legislație.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.