Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Promisiunile puterii și prețul pe care-l vom plăti dacă vor fi ignorate interesele țării

Noul Guvern de la Chișinău, în persoana premierului Ion Chicu, face promisiuni majore. De la salarii și pensii mai mari, până la transformarea Moldovei în șantier – adică drumuri mai bune
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Premierul Ion Chicu folosește des următoarea expresie: ”Vom transforma Moldova în șantier”. Este o veste bună, dar se impune o întrebare vitală în acest sens – de unde va lua Guvernul bani pentru realizarea acestui deziderat. De exemplu, în 2020, în drumuri vor fi investite din surse proprii în jur de 4 miliarde de lei, dar ar fi necesare încă 6 miliarde. Executivul are trei soluții în acest sens.

”Prima soluție ar fi sursele de finanțare tradiționale de la instituțiile financiare internaționale – BERD, BEI, FMI. A doua soluție ar fi conectarea Republicii Moldova la piața financiară internațională prin emiterea hârtiilor de valoarea. Toate țările din regiune fac acest lucru și noi la anul viitor de asemenea intenționăm să-l facem. A treia modalitate de finanțare: credite bilaterale, fie cu România, fie cu Rusia, fie cu Turcia, cu Azerbaidjanul”, spune premierul.

Economistul Viorel Gârbu menționează că sunt mai multe variante aplicabile într-o oarecare măsură. De exemplu, obținerea a jumătate de miliard de dolari din partea Federației Ruse, fonduri europene ori banii chinezi.

”Pentru realizarea promisiunilor sociale, acest lucru ar fi posibil mai mult sau mai puțin datorită surselor din bugetul național. Însă dacă vorbim despre proiecte majore de infrastructură, atunci este clar că trebuie să apelăm și la alte surse financiare. De exemplu, creditul din Partea Rusiei, dacă acesta va avea niște condiții avantajoase, Banca Mondială ori banii chinezi”, spune Gîrbu.

Care sunt sugestiile investitorilor străini pentru Guvernul Chicu
La ora actuală, potrivit autorităților, există disponibilitatea chinezilor ca șoseaua de centură a Capitalei să fie construită pe bani lor. O companie chineză cu experiență în domeniul construcției de autostrăzi în mai multe țări ale lumii este dispusă să investească în proiecte de infrastructură în țara noastră, inclusiv în construcția acestui segment de drum. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut chiar și o întrevedere cu Hu Jiaming, șeful respectivei companii internaționale.

Banii chinezi sunt o soluție mai mult sau mai puțin bună pentru acoperirea cheltuielilor necesare în vederea realizării proiectelor de infrastructură ce necesită costuri mari. Economistul Viorel Gârbu susține că trebuie să fim extrem de atenți la condițiile de oferire a acestor credite, mai ales atunci când încercăm să contractăm credite importante de la alte țări. De exemplu, Muntenegru s-a confruntat cu probleme mari cerând bani de la chinezi pentru dezvoltarea infrastructurii.

”Ceea ce s-a întâmplat în Muntenegru este un exemplu negativ. Această țară s-a împrumutat la greu, a cerut miliarde pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, însă ulterior țara a intrat în incapacitate de plată. Mijlocele oferite de China se numește asistență legată, adică situația în care banii sunt oferiți în schimbul unei subcontractări. Banii sunt oferiți pentru atragerea unor agenți economici din statul care oferă credite. China își promovează propriile interese economice. Dacă e bine sau nu pentru Moldova, trebuie să mergem de la caz la caz și să privim în ansamblu. Însă, în teorie, asistența legată este o abordare negativă. O primă opinie ar fi că, pentru Republica Moldova, asistența legată cu participarea Chinei ar fi o experiență negativă”, explică Viorel Gârbu.

Doctorul în științe politice Victor Juc spune că Republica Moldova ar putea lua credite chineze sau cel mai bine ar fi ca țara noastră să lucreze pe dimensiunea Chineză pe anumite proiecte concrete. Prezența investițiilor chineze în Sudan a fost un eșec, în Africa, la fel, iar în alte țări au fost și experiențe pozitive. Important este ca autoritățile să fie atente.

”Prima tentativă mare de a atrage investiții chineze ține de guvernarea comunistă 2003-2009, atunci se vorbea că Republica Chineză va oferi un împrumut consistent Republicii Moldova. Eu consider că Moldova ar putea fi beneficiara creditelor chineze, în condiții destul de avantajoase. Eu cred că ei mai puțin condiționează, ei se ocupă cu expansionismul economic. Noi trebuie cu atenție să negociem, ținând cont de interesul național”, a declarat Victor Juc.

Potrivit experților, autoritățile trebuie să țină cont de interesul național de fiecare dată când încearcă să accepte niște condiții, în schimbul unor sume de bani luați cu împrumut pentru finanțarea diverselor proiecte. Altfel, țara ar putea intra într-un colaps economic, iar generațiile viitoare vor rămâne datoare și vor suporta consecințele eșecurilor pe care le-ar putea comite autoritățile la un moment dat în dorința enormă de a face ceva vizibil azi și acum.