Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum a comentat SIS declarațiile despre interceptarea unor politicieni și jurnaliști

Serviciul de Informaţii şi Securitate respinge afirmațiile potrivit cărora ar fi interceptat jurnaliști, politicieni și lideri de opinie. Serviciul consideră că se încearcă atragerea sa „într-o zonă a speculațiilor”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) respinge, luni, 25 noiembrie, printr-un comunicat de presă, afirmațiile potrivit cărora ar fi interceptat jurnaliști, lideri de opinie şi politicieni.

Cine sunt persoanele din conducerea SIS: Detalii din biografie

Menționăm că deputatul Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a prezentat săptămâna trecută, la un briefing, o listă cu jurnaliști, politicieni și lideri de opinie apropiați Platformei DA care ar fi fost interceptați în anii trecuți. Chiril Moțpan a declarat presei că nu cunoaște cine i-a remis respectiva listă.

În comunicatul de presă difuzat de SIS pe 25 noiembrie se spune că „Serviciul respinge afirmaţiile apărute în spaţiul public despre presupusa implicare a instituţiei în interceptarea unor reprezentanţi mass-media, lideri de opinie şi politicieni”.

„Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații şi Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice”, declară SIS.

„Condamnăm ferm aceste încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic – stări care afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei în calitate de garant al securităţii naţionale”, se mai arată în comunicat.

Care va fi soarta directorului SIS după destrămarea alianței și demiterea Guvernului

De asemenea, SIS „îşi reafirmă hotărârea de a menţine neutralitatea şi echidistanţa în activitatea cotidiană, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii”.

„Serviciul pledează pentru o cooperare corectă, echidistantă şi în limitele cadrului normativ ce reglementează relaţionarea interinstituţională”, mai precizează SIS.

Notăm că președintele Igor Dodon a avut luni, 25 noiembrie, o întrevedere cu directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

„În cadrul dialogului am fost informat despre situația în domeniul securității statului, dar și despre activitatea instituției”, a informat Igor Dodon pe Facebook.

Igor Dodon nu a oferit detalii despre subiectele discutate cu directorul SIS.

Actuala conducere a SIS a fost aprobată de Parlament pe 25 iunie 2019.