CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Vinurile roșii produse în Republica Moldova sunt mai reușite decât cele albe. Aceasta este una din constatările unui grup de șase experți de talie mondială din cinci țări, care au participat recent la auditul calității Vinului Moldovei.
Auditul calității Vinului Moldovei este cel mai amplu exercițiu de acest gen dedicat sectorului vitivinicol, anunță serviciul de presă al Oficiului Național al Viei și Vinului.
Astfel, pe parcursul a trei zile, consultanți vinicoli, importatori, distribuitori de vin și jurați în cadrul concursurilor internaționale, în frunte cu Robert Joseph, inclus în Top-10 experți mondiali în domeniul vinicol, au degustat aproximativ 200 de vinuri moldovenești.
Iată care sunt principalele constatări și recomandări ale experților:
- Vinurile roșii din roada 2019 au impresionat cel mai mult. Per general, vinurile roșii produse în Moldova sunt mai reușite decât cele albe.
- Cel mai reușit exemplu de vin roșu – Merlot – corpolent, băubil, fructat, atractivitate comercială înaltă.
- Saperavi – vinuri interesante, unele exemplare din Moldova sunt mai reușite decât cele produse în Georgia.
- Fetească Neagră și Rară Neagră – potențial bun pentru crearea cupajelor. Se cere crearea unor cupaje noi din soiuri europene și indigene, ceea ce ar diferenția producătorul din RM în multitudinea de oferte de pe rafturile magazinelor din străinătate.
- Fetească Regală – un vin atractiv, caracter distinct, textură bogată, atractivitate comercială înaltă.
- Viorica – un vin fantastic, dar destinat piețelor de nișă, pentru că e complicat să-l asociezi cu gastronomia.
- Sauvignon Blanc – se aliniază stilului Bordeaux (verzui, ierbos), deși în lume este solicitat mai mult stilul fructat.
În concluzie, grupul de experți au declarat că țara noastră are potențialul de a deveni o națiune vinicolă competitivă pe piața externă.Asta se poate întâmpla doar dacă va exista o colaborare eficientă între companiile vinicole autohtone.
Sute de medalii pentru sectorul viticol din Moldova - Ce vinuri au fost premiate cu aur>>>
Potrivit informațiilor, acest audit are ca scop identificarea strategiilor de vânzare a vinurilor în vrac pe piețele Uniunii Europene și occidentale, în contextul unor stocuri mari, care s-au format ca urmare a trei recolte înalte consecutive, înregistrate la nivel mondial.
Concluziile vor fi luate în considerare la elaborarea strategiei sectoriale „Vinul Moldovei-2030”, la care lucrează Oficiul Național al Viei și Vinului.