CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Gazoductul Nord Stream-2 va deveni funcțional la mijlocul anului 2020, a declarat în fața jurnaliștilor vicepremierul rus Dmitri Kozak, fără a specifica însă în ce lună se va întâmpla acest lucru.
Ceva mai devreme, ministrul Energeticii al Rusiei, Alexandr Novak, nu a exclus că livrările de gaze prin noua conductă ar putea începe până la sfârșitul acestui an. Potrivit lui, este vorba de o problemă tehnică, legată nu atât de finalizarea construcțiilor, cât de punerea în funcțiune.
Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerilor externe, Dmitri Novikov, într-un interviu oferit pentru RT, a opinat că interesul statelor Europei pentru realizarea proiectul Nord Stream–2 va permite depășirea tuturor impedimentelor politice ale SUA.
”Este vorba de faptul că pentru asigurarea livrărilor de energie Europei, Rusia a propus niște condiții care sunt destul de interesante pentru partenerii europeni și nu există niciun fel de temei, nici formal, nici practic, de a tergiversa încheierea unor acorduri”, a declarat Novikov.
Potrivit lui, Washingtonul se opune construcției gazoductului urmărind propriile interese economice, care vin în contradicție cu interesele europene.
Deputatul a menționat că Moscova poate garanta livrări stabile ale resurselor energetice.
Anterior, senatorul american din partea Partidului Republican, Ted Cruz, a avertizat că sancțiunile SUA ar putea reține cu cel puțin un an punerea în funcțiune a Nord Stream-2.
În același timp, el a adăugat că această conductă ar putea aduce venituri de miliarde de dolari care “vor alimenta agresiunea rusească” și vor dăuna statelor Europei.
Proiectul "Nord Stream 2" presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz, care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania, prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream.
De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni - Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.
SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva Nord Stream–2 este de asemenea Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania.
În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcție.
La începutul lunii octombrie, “Gazprom” a anunțat că gazoductul a fost construit în proporție de 80 la sută. Finalizarea lucrărilor este îngreunată de faptul că Danemarca a eliberat autorizație de construcție doar la începutul lui octombrie, însă operatorul Nord Stream 2 AG poate face uz de ia nu mai devreme de 27 noiembrie din cauza perioadei de contestare. Cu toate acestea, șeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat că pentru instalarea segmentului prin teritoriul danez vor fi necesare doar cinci săptămâni.