Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Percheziții în 10 localități, cu implicarea SIS: Schema pusă la cale de un grup criminal

Contrabandă și spălare de bani în proporții deosebit de mari – schema pusă la cale de o grupare criminală din Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Un grup criminal organizat, format din cinci companii, a ajuns în vizorul oamenilor legii pentru fapte de contrabandă și spălare de bani. Urmărirea penală este exercitată de ofițerii Direcției Investigarea Fraudelor Economice ai Inspectoratului Național de Investigații exercită în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, informează Poliția Moldovei. 

Oamenii legii au constatat că, în perioada anilor 2018-2019, cu scopul obținerii unor venituri ilicite provenite din exportul produselor agricole, un grup de persoane bine organizat, care de facto gestionează activitatea celor cinci întreprinderi, au importat mere din Ucraina în valoare cumulativă netă (fără TVA și taxe vamale de import) de peste 60 de milioane de lei, prin intermediul unei scheme bine puse la punct.

Percheziții în 10 localități, cu implicarea SIS: Schema pusă la cale de un grup criminal

Marfa, în marea ei majoritate, a fost vândută consumatorilor finali pe teritoriul Moldovei, prin utilizarea mașinii de casă și control sau pe facturi fiscale, dar și prin operațiuni în numerar fictive. Aceste acțiuni erau necesare pentru a se ”pierde urma” unui activ „materializat” ulterior din alte surse, pentru deghizarea provenienței reale a bunurilor. Mai apoi, folosind documente de proveniență frauduloase, merele erau exportate în Rusia ca fiind fructe moldovenești, beneficiind totodată de restituirea de TVA din bugetul de stat.

Șef din Poliția de Frontieră, implicat în contrabandă cu țigări peste Prut - Video

Ca urmare a documentărilor efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului și perchezițiilor desfășurate în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în 10 locații, oamenii legii au ridicat  documente de evidenţă contabilă, pentru anii 2018-2019, stampile ale societăților comerciale implicate, acte de achiziții a produselor agricole, documentele contabile primare (facturi fiscale, facturi de expediţie, invoice-uri, certificate fito-sanitare etc) ce dovedesc activitatea ilegală a companiilor implicate, suporturi electronice, procesoare, laptopuri etc.

Persoanele bănuite de infracțiunea de contrabandă riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

În cazul infracțiunii de spălare a banilor, aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.