Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce crede Pavel Midrigan despre candidatul desemnat pentru funcția de premier

Politologul consideră că pentru crearea unui guvern de tehnocrați este importantă respectarea câtorva condiții.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Ion Chicu, candidatul desemnat de președintele Moldovei pentru funcția de prim-ministru, este un bun profesionist și se bucură de autoritate în mediul de experți și printre colegii săi, indiferent de culoarea politică, a declarat pentru Sputnik Moldova politologul Pavel Midrigan, conferențiar la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.

”Ion Chicu este într-adevăr un profesionist, el a parcurs mai multe trepte în cariera sa. Se știe că este o persoană echilibrată, care se ocupă de activitatea sa și mai puțin de declarații politice - consideră expertul. – Din câte știu, este respectat de către colegii din mediul profesional. Consider că președintele a înaintat o candidatură bună”.

Potrivit lui Midrigan, Guvernul în frunte cu Ion Chicu va fi eficient dacă vor fi respectate câteva condiții esențiale.

Cine este Ion Chicu, premierul desemnat de Igor Dodon

”În primul rând, Chicu trebuie să aibă mână liberă la formarea echipe. Trebuie să i se ofere posibilitatea să propună singur echipa deoarece el va trebui să răspundă pentru activitatea Guvernului Esențial este să nu se facă presiuni asupra lui pentru a aduce în Guvern persoane legate de anumite angajamente politice ori de alt ordin”, a subliniat expertul.

În afară de aceasta, în opinia lui Midrigan, este important ca Chicu să utilizeze legăturile sale cu partenerii externi, pe care și le-a făcut încă în timpul aflării sale la conducerea Ministrului de Finanțe.

”Este vorba atât de partenerii europeni, cât și de cei din CSI. Acum este necesară o valorificare a tuturor acestor legături pentru ca ”motorul” economiei să înceapă a funcționa.”, a precizat politologul.

Este importantă de asemenea și eficiența programului care va fi propus de premier.

Președintele Igor Dodon l-a desemnat miercuri pe Ion Chicu, până acum consilier prezidențial în probleme economice, candidat la funcția de prim-ministru.

Ion Chicu s-a născut pe 28 februarie 1972, în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii. Înainte de a fi numit consilier al președintelui Republicii Moldova, Ion Chicu a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip (PDM).