CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Instabilitatea politică naște incertitudine în economia națională, iar investițiile și așa modeste ar putea înregistra un declin semnificativ. Viorel Gârbu afirmă că investitorii străini devin tot mai reticenți, iar unii chiar ar putea să plece din țara noastră.
”Instabilitatea politică este mereu un rău pentru mediul de afaceri, pentru economie, fiindcă afacerile se bazează pe predictibilitate, atunci când se cunoaște cum vor arăta lucrurile, ce politici vor fi implementate. Mediul de afaceri are reticențe. Noi suntem în criză politică deja de mai mulți ani și observăm că investițiile în economia națională sunt în scădere și investițiile care se fac sunt pe o perioadă scurtă. Nu avem investiții directe de peste hotare, dar nici antreprenorii locali nu se aventurează să investească”, susține expertul Economic.
Semnele de incertitudine din economie ar putea duce la o scădere a consumului, ceea ce va lovi dur în antreprenori.
”Guvernul este responsabil de un spectru destul de larg de relații și nu vorbim doar de mediul de afaceri, dar și de sfera bugetară, care are influență asupra mediului de afaceri, fiindcă se fac achiziții din bani publici, se plătesc salarii, care influențează capacitatea de cumpărare a cetățeanului și implicit cererea de afaceri a antreprenorilor”, a menționat Viorel Gîrbu.
În cele din urmă, criza politică ar putea genera instabilitate în sectorul financiar-bancar și o scădere a Produsului Intern Brut, după ce mai mult timp am asistat la o evoluție economică sub așteptări.
”Noi înregistrăm anumite ritmuri de creștere economică sub potențialul nostru. Aceasta este problema Republicii Moldova. Economia țării crește cu 3-5% anual. Aparent, această creștere este semnificativă, dar nu este așa. La acest nivel de dezvoltare, economia țării trebuie să crească cu 8-10%. Această creștere noi o ratăm. Ratăm investițiile care ar trebui să vină de peste hotare. Deși crește economia cu 3-5%, crește consumul, dar nu crește producția. Astfel, noi nu schimbăm în esență structura economiei țării, ci prelungim situația de criză care persistă deja de mai mult timp și care alungă cetățenii peste hotare. Ne putem trezi cu instabilitate în sectorul financiar-bancar, iar acest lucru ar putea să ducă la scăderea PIB-ului țării.”