Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cu cine va colabora UE după căderea Guvernului Maiei Sandu: Declarație oficială

Demiterea Guvernului Sandu generează îngrijorare în privința mersului reformelor, iar UE va colabora cu partidele care, indiferent de coloratura politică, vor combate corupția și vor asigura independenţa Justiției, a declarat un purtător de cuvânt al organizației.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Uniunea Europeană consideră că demiterea Guvernului Maiei Sandu prin moțiune de cenzură transmite „semnale îngrijorătoare” despre „mersul reformelor” din Republica Moldova, potrivit unei declarații semnate de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic.

Guvernele de la Chișinău care au căzut după moțiune de cenzură – Infografic

Coaliția de guvernare de la Chișinău PSRM-ACUM „a pornit o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor-cheie în luna iunie, în special în domeniile combaterii coruptiei, independenței Justiției și investigării fraudei bancare”, se arată în declarația difuzată de Delegatia UE în Republica Moldova.

„Nevoia acestor reforme nu a dispărut odată cu destituirea Guvernului”, subliniază purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Parteneriatul Uniunii Europene cu Chișinăul va rămâne axat pe „furnizarea de beneficii tangibile” cetățenilor moldoveni, se arată în declarație.

UE va colabora în continuare cu forțele de la Chișinău care, indiferent de coloratura politică, vor promova reformele menționate în Acordul de Asociere, inclusiv vor combate corupția și vor asigura independenţa Justiției, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene.

Parlamentul de la Chișinău a demis marți, 12 noiembrie, cu 63 de voturi, Guvernul condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură a deputaților PSRM a fost susținută de socialiști și democrați. Minimul necesar pentru exprimarea votului de neîncredere constituia 51 de voturi (din totalul de 101) – majoritatea simplă.

Igor Dodon: Socialiștii nu vor face coaliție cu Partidul Democrat - Video

Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit pe 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM.

Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de dezoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou procuror general.

Guvernul condus de Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, după ce nu l-a agreat pe niciunul dintre cei patru candidați la șefia Procuraturii. Deoarece premierul a ocolit Parlamentul la modificarea legii, iar aceste inițiative contravin Constituției și acordurilor semnate de PSRM și Blocul ACUM, deputații socialiști au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului.