Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu susține o conferință de presă - Live

Premierul Maia Sandu susține un briefing de presă. Potrivit Guvernului, subiectul va fi anunțat în cadrul evenimentului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. Prim-ministrul Maia Sandu susține un briefing de presă, anunță Guvernul printr-un comunicat. Tot astăzi, comisia parlamentară juridică, numiri și imunități s-a întrunit, luni, 11 noiembrie, în ședință pentru a da un aviz și a vota raportul asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu, care a fost depusă în data de 8 noiembrie de 36 de deputați PSRM.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General.

Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Start pentru examinarea moțiunii de cenzură: Comisia juridică a dat undă verde

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate. Fracțiunile PAS și PPDA au în total 26 de deputați.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.