Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Închisoarea cu probleme sau când deținuții din Moldova vor avea condiții de lux

Moldova împrumută suplimentar 10 milioane de euro pentru construcția noului penitenciar din Chișinău. Împrumutul luat de la Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei se ridică la 49 de milioane de euro.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a decis să împrumute suplimentar încă 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru construcția unui penitenciar nou în Chișinău. Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urma să fie implementat până în anul 2018.

Deputații, interesați de construcția noului penitenciar din Chișinău

Guvernul Sandu a decis să solicite majorarea sumei împrumutului de la 39 de milioane la 49 de milioane de euro. Executivul a aprobat actul normativ la proiectul Hotărârii Guvernului privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr.1 la Acordul-cadru de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, care prevede modificarea sumei de împrumut de la 39 de milioane de euro la 49 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Justiției, la etapa elaborării schiței de proiect a noului penitenciar au fost efectuate calcule estimative, neavând posibilitatea de axare pe volume concrete de desfășurare a lucrărilor, ceea ce a condus la majorarea cheltuielilor pentru realizarea proiectului. Concomitent, la creșterea cheltuielilor pentru lucrările de construcție a contribuit și majorarea anuală a ratei inflației, în perioada anilor 2013-2018, în mediu cu 5,9%.

În prezent, sunt evaluate 3 oferte admise în cadrul concursului de contractare a companiei pentru construcția noului penitenciar.

Noua închisoare: în celule câte doi, mult sport și aer curat

La 9 kilometri de Chișinău, în anul 2022, va apărea o nouă închisoare care va corespunde tuturor standardelor internaționale. Penitenciarul va fi în apropiere de Bubuieci și va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane.

Noua închisoare trebuie să substituie Penitenciarul 13 din Chișinău, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis, după ce la Bubuieci va fi construită puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Autorităţile nu au decis deocamdată ce se va întâmpla cu edificiul închisorii după sistarea activităţii, dar angajaţii din sistemul penitenciar spun că ar fi bine ca această puşcărie să fie transformată în muzeu.

Cine și când va construi primul penitenciar modern din Moldova

Noul penitenciar se va extinde pe o suprafață de 11 hectare, pe care vor fi amplasate 5 blocuri autonome. Cetățenii privați de libertate vor avea posibilitate să se afle în afara celulei 8 ore pe zi.  

În celule se vor afla nu mai mult de patru persoane. Cetățenii care se vor afla în arest preventiv sau sunt la prima lor detenție vor fi cazați câte doi în camera de penitenciar. Această categorie, de asemenea, va ieși la plimbări zilnice separat de ceilalți deținuți.

Deținuții și persoanele care se vor afla în arest preventiv vor avea posibilitate să se ocupe și cu sportul. În curtea penitenciarului dar și pe teritoriul fiecărei din cele cinci zone separate vot fi amenajate terenuri sportive. Aici vor fi zone pentru fotbal, volei și baschet.

Pe teritoriul noului penitenciar vor mai fi două blocuri medicale. Unul pentru persoanele bolnave de tuberculoză și altul pentru pacienții care suferă de boli somatice.

Noul penitenciar trebuia să fie gata în 2018

Construcția noului penitenciar trebuia fie încheiată în anul 2018. Darea în exploatare a noului penitenciar însă se amână cu patru ani din diverse motive. Unul dintre acestea este faptul că Guvernul din 2013 nu a fost capabil să îndeplinească condițiile acordului de împrumut, iar un alt motiv se referă la lipsa de specialiști în Moldova care să proiecteze și să construiască un asemenea edificiu.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.