Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste proastă de la ANSA: O boală agresivă a fost confirmată în câteva raioane

Patru animale - o bovină, doi câini și o vulpe – bolnave de rabie au fost raportate în perioada 1-7 noiembrie pe teritoriul Republicii Moldova. Cazurile au fost constatate în patru raioane.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Virusul turbării a fost constatat în patru raioane de la începutul acestei luni, raportează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Boală ce rezistă și în peșteri este activă în Moldova: câini, pisici, oameni – în pericol

Cazurile au fost confirmate prin analize de laborator.

S-au îmbolnăvit de rabie o bovină în raionul Sângerei, câte un câine în raioanele Fălești și Căușeni și o vulpe în raionul Slobozia.

Reamintim, Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de turbare, astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.

Omul se poate îmbolnăvi de rabie și după contactul cu saliva unui animal bolnav, nu neapărat după ce este mușcat de acesta. Animalele de pe lângă casă se pot contamina cu virusul rabiei de la animalele sălbatice – vulpi, dihori - care intră în curte.

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta.

Rabia poate fi prevenită, dar boala, odată instalată în organismul uman, este mortală.

Vara aceasta, un băiat de 11 ani a murit de rabie în Republica Moldova. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.