În 2019, numărul autovehiculelor înregistrate în Republica Moldova a atins un nou record. Cifrele oficiale arată că în țara noastră sunt deja înregistrate un milion de unități de transport, dintre care cea mai mare din ele sunt concentrate în municipiul Chișinău. Expertul economic Veaceslav Ioniță estimează că cifra mașinilor nu se va opri aici, iar în câțiva ani, aceasta va depăși două milioane – lucru ce va sufoca Chișinăul în ambuteiaje.
„Anul acesta, noi am bătut un record. Gata, am trecut de un milion de unități de transport în Moldova, dintre care cea mai mare parte sunt concentrate în Chișinău. Eu vreau să vă spun că acesta nu este recordul final. În câțiva ani de zile noi vom avea două milioane. Numărul de mașini se va dubla. Deci, ambuteiajele în Chișinău sunt doar în etapa incipientă. Vă dați seama în ce iad ne vom pomeni noi dacă nu vom prinde la minte de pe acuma și nu vom întreprinde măsuri”, spune expertul economic Veaceslav Ioniță.
Expertul economic spune că Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a anticipat încă acum 13 ani situația dezastruoasă a Capitalei în ceea ce privește ambuteiajele și chiar a oferit soluții pentru această probleme. Doar că fosta administrație a Capitalei nu a ținut cont de niciun sfat. Motiv pentru care, astăzi, ne sufocăm în ambuteiajele kilometrice.
„Slavă domnului că a apărut acum primul semafor inteligent. Cred că în viitorul apropiat vor mai apărea și altele. 13 ani în urmă, IDIS Viitorul a făcut o cercetare privind ambuteiajele în Chișinău. Noi am arătat acolo foarte clar că doar sincronizarea corectă a semafoarelor, care nu cere mulți bani, fluidizează traficul cu 30%. A trebuit să treacă 13 ani ca noi să avem primul semafor inteligent. Uitați-vă la benzile de intrare și ieșire de pe arterele principale ale orașului, slavă domnului au început acum să le facă. Nu știu de ce le trebuie ani de zile ca să prindă la minte”, adaugă Veaceslav Ioniță.
Potrivit IDID Viitorul, în prezent, numărul de autovehicule este de peste 5 ori mai mare față de sfârșitul anilor 80, când numărul lor se ridica la 226 mii, inclusiv cele înregistrate în stânga Nistrului.
„Dacă ne uităm la dinamica mașinilor procurate de moldoveni, observăm că avem o dublare a numărului la fiecare 15 ani, însă în opinia noastră următoarea dublare până la 2 milioane mijloace de transport se va realiza mult mai repede, în cel mult 10 ani”, se menționează într-o analiză făcută de expertul Veaceslav Ioniță.
Potrivit expertului, astăzi, fiecare a doua familie dispune de un automobil.